Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η μυστική συνάντηση του Μ.Γλέζου με τον ΜΑΤατζή


του Σταύρου Θεοδωράκη(Protagon)

Ο πατέρας του Σπύρου Βούγια, ο Αλέξανδρος Βούγιας στον 2ο εμφύλιο ήταν εξορία με τον Μανώλη Γλέζο. Μακρόνησος1948. Και μην αρχίσετε τα «τι μας ενδιαφέρει», γιατί σας ενδιαφέρει. Όταν λοιπόν ο Γλέζος ψεκάστηκε από τα ΜΑΤ έξω από την Βουλή, ο Βούγιας έσπευσε να τον βρει και να του ζητήσει συγνώμη. «Τι έγινε κυρ Μανώλη;». Κουβέντα στη κουβέντα ο Μανώλης Γλέζος ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιος ήταν ο αστυνομικός που τον ψέκασε. «Θέλω να μιλήσω με το παιδί». Και ο Βούγιας με τον αέρα του υφυπουργού τηλεφώνησε αμέσως στον αρχηγό της Αστυνομίας Λευτέρη Οικονόμου.

Να μην σας τα πολυλογώ ο νεαρός αστυνομικός –ετών 22 - παρά τον αρχικό του δισταγμό, δέχθηκε να πάει να συναντήσει στο σπίτι του τον παλαίμαχο αγωνιστή της αριστεράς. «Χωρίς δημοσιογράφους και χωρίς κάμερες» ήταν οι προϋποθέσεις που έθεσαν πρώτα ο νεαρός αστυνομικός που φοβάται την δημοσιότητα και μετά ο Γλέζος που δεν θέλει να κάνει σήριαλ την περιπέτεια του. Και πράγματι το πρωί της Τετάρτης ο Μανώλης Γλέζος δέχθηκε στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό τον ΜΑΤατζή που τον ψέκασε. Παρούσα η γυναίκα του βέβαια αλλά και ο επικεφαλής των ΜΑΤ ταξίαρχος Σπύρος Παπασπύρου. Καφές, γλυκό, αμηχανία και «άπειρες συγνώμες» από την πλευρά του νεαρού αστυνομικού.


- Γιατί μου επιτέθηκες παιδί μου;. «Νόμιζα ότι κινδύνευαν οι συνάδελφοι μου».

- Από ποιόν κινδύνευαν από μένα; «Από κάποιους διαδηλωτές που είχαν καδρόνια. Εσάς δεν σας είχα δει, αν σας είχα δει, δεν θα το έκανα. θα σεβόμουν πρώτα από όλα την ηλικία σας. Θα μπορούσατε να ήσασταν παππούς μου».


Ο Μανώλης Γλέζος δέχθηκε τη συγνώμη του νεαρού, έκανε βέβαια τις αριστερές του συστάσεις, κυρίως προς τον επικεφαλής των ΜΑΤ, για λιγότερα δακρυγόνα και σεβασμό στους πολίτες που διαδηλώνουν, και τους είπε να πάνε στο καλό.


Σήμερα Πέμπτη ο Μανώλης Γλέζος δεν θα κατέβει στις διαδηλώσεις αλλά θα μείνει σπίτι του γιατί τα μάτια του θέλουν ακόμη φροντίδα. Την 24η Μαρτίου όμως θα την περάσει με τους αστυνομικούς. Ο Βούγιας κανόνισε να πάει ο παλαίμαχος της αριστεράς στο κέντρο εκπαίδευσης της Αμυγδαλέζας και να μιλήσει στους δόκιμους αστυνομικούς για την Εθνική Αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου