Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς από ισραηλινούς κομάντο καταγγέλλουν οι Έλληνες ακτιβιστές


tvxs

Ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς από ισραηλινούς κομάντο καταγγέλλουν οι πρώτοι ακτιβιστές απ’ την Ελλάδα που επέβαιναν στα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας και επέστρεψαν σήμερα το πρωί. Οι ακτιβιστές και μέλη της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» κάνουν λόγο για πρωτοφανείς συνθήκες αγριότητας και άρνησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη σύλληψη και κράτησή τους, αλλά και χρήση φυσικής και ψυχολογικής βίας, προσπάθεια τρομοκράτησης, άρνηση νομικής βοήθειας και επαφής με την πρεσβεία, ανακρίσεις και χλευασμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης, οι 6 Έλληνες ακτιβιστές που απελάθηκαν από το Ισραήλ (Στυλιανάκης Ζαχαρίας, Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Γελάλης Δημήτριος και Πετρογιάννης Θανάσης), μιλούν για «κράτος τρομοκράτη» και παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου, ενώ χαρακτηρίζουν πειρατεία την επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της διεθνούς ακτιβιστικής αποστολής, που κρατάει αιχμαλώτους τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που, όπως επισημαίνουν, κρατούνται παράνομα. Παρά το γεγονός ότι δεν έκαναν κάτι παράνομο -ήταν σε διεθνή χωρικά ύδατα όταν τους επιτέθηκαν ισραηλινοί κομάντος, ούτε είχαν στόχο να μπουν στο έδαφος του Ισραήλ- και υπακούοντας στις εντολές που τους δίνονταν, υπέστησαν πρωτοφανή βία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δημήτρης Γελαλής, «έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα». Τους κατάσχεσαν τα πάντα: προσωπικά αντικείμενα, κινητά, λάπτοπ, όλα τα ρούχα τους. Κάποια στιγμή εμφανίσθηκαν Ισραηλινοί "γιατροί" με τα πρόσωπα καλυμμένα με μάσκες -φαίνονταν μόνο τα μάτια τους- που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονταν να φροντίσουν τραυματίες. Τους ακολουθούσαν μηχανές βιντεοσκόπησης...

Μετά από 12ωρο ταξίδι -που αποδεικνύει ότι η κατάληψη των πλοίων έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα- τα πλοία έφθασαν στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ. Εκεί ακολούθησε δεύτερος γύρος ξύλου για όποιον αρνιόταν να δακτυλοσκοπηθεί και για όποιον αρνιόταν να υπογράψει δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη.

Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο... Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού. Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.

Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με ακόμη επιθετικότερες συμπεριφορές.

Οι ακτιβιστές εξέφρασαν, επίσης, την απογοήτευσής του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της κυπριακής, στις οποίες αποδίδουν ευθύνες για την εξέλιξη. Όπως είπαν, «παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος», αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες. Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο. Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 460 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών. Παράλληλα, κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση και για τη χθεσινή καταστολή και συγκέντρωση στην ισραηλινή πρεσβεία.

Οι ακτιβιστές μας ενημέρωσαν ότι είχαν επαφή με την αρχισυντάκτρια του tvxs.gr Κατερίνα Κιτίδη μετά την επίθεση, η οποία είναι καλά στην υγεία της, και όπως και σε όλους τους κρατούμενους, της έχει αφαιρεθεί το κινητό της τηλέφωνο και ο υπολογιστής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει. Παράλληλα, όπως μας πληροφόρησε μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα, το πρωί της Τρίτης, η Ισραηλινή δικηγόρος και γνωστή ακτιβίστρια Λέα Τσεμέλ επισκέφτηκε τις 5 Ελληνίδες κρατούμενες στη φυλακή. Πρόκειται για τις: Θεοχαράτου Αικατερίνη, Ψαρρά Μαρία, Τσαβάλου Αφροδίτη, Κιτίδη Αικατερίνη, Κυρίλου Δήμητρα. Στους άντρες κρατούμενους οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν επαφή με δικηγόρο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ, από τους 682 πολίτες από 42 χώρες που επέβαιναν στα έξι πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» και συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, 45 δέχτηκαν να απελαθούν και πήραν αεροπλάνα για τις πατρίδες τους χθες, Δευτέρα και σήμερα.

Όλοι οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στην φυλακή Μπερσίμπα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ όπου ειδικοί δικαστές για θέματα μετανάστευσης εξετάζουν τα αιτήματα για την απέλασή τους, ανέφερε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας μετανάστευσης, Σαμπίν Χαντιάντ, «τα νόμιμα αιτήματα θα χρειαστούν κάποιες ημέρες να εξεταστούν».

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι οι 48 τραυματισμένοι ακτιβιστές νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ισραήλ όπου έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση παρεμπόδισης των πλοιαρίων να φτάσουν στη Γάζα. Στα πλοιάρια επέβαιναν μεταξύ άλλων 380 Τούρκοι, 38 Έλληνες, 31 Βρετανοί, 30 Ιορδανοί, 28 Αλγερινοί, 9 Γάλλοι, 5 Γερμανοί ενώ οι υπόλοιποι είναι Αυστραλοί, Ιταλοί, Ιρλανδοί καθώς και μεμονωμένοι ξένοι πολίτες.

Μιχάλης Γρηγορόπουλος, (ναύτης στο πλήρωμα του “Ελεύθερη Μεσόγειος”):

«Εγώ ήμουν πλήρωμα στο Ελεύθερη Μεσόγειος, ταυτόχρονα, λόγω των πεποιθήσεών μου, συμμετείχα και στην πρωτοβουλία. Αυτό που έγινε ήταν ουσιαστικά πειρατεία σε διεθνή ύδατα. Οι σιωνιστές τρομοκράτες ανέβηκαν στο πλοίο παράνομα, πήραν το πλοίο μας και μας κράτησαν όμηρους υπό εξευτελιστικές συνθήκες. Μας είχαν καθισμένους κάτω, με τα όπλα από πάνω μας και τραβούσαν βίντεο. Μας κράτησαν στην φυλακή, συγκεκριμένα εμάς μία μέρα, τα υπόλοιπα άτομα παραπάνω και νομίζω ότι όταν επιστρέψουν θα σας πουν χειρότερες εμπειρίες από αυτά που θα σας πω εγώ.

Πρέπει να καταγγείλουμε αυτό που γίνεται και στη Γάζα, πρέπει να καταγγείλουμε τους σιωνιστές τρομοκράτες οι οποίοι σκοτώνουν παιδιά στη Γάζα και στην Παλαιστίνη και αποφάσισαν να αρχίσουν να σκοτώνουν και ευρωπαίους. Αποφάσισαν ότι η Μεσόγειος τους ανήκει και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Μαζί με όλα αυτά πρέπει να καταγγείλουμε και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν παρείχε καμία στήριξη στα καράβια. Βρισκόμασταν σε επικοινωνία από την ώρα που γινόταν η πειρατεία από τους σιωνιστές με την ελληνική κυβέρνηση και δεν έκαναν απολύτως τίποτα, έμειναν άπραγοι. Δεν παρείχαν καμία ασφάλεια στα καράβια, δεν απαντούσαν καν στα τηλέφωνα, το λιμενικό με το οποίο είχαμε μια επικοινωνία με τους ασύρματους δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά και η πρεσβεία ήταν άφαντη στο Ισραήλ. Θα πρέπει να καταγγείλουμε ωστόσο και την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία και καθυστέρησε την αποστολή και δεν παρείχε καμία στήριξη.

Κατά τη διάρκεια της κράτησής μας, δεν είχαμε επαφή με καμία πρεσβεία, με κανέναν δικηγόρο, δεν μπορέσαμε καν να πάρουμε τηλέφωνο πουθενά. Εμένα προσωπικά με απέλασαν χωρίς τη θέλησή μου και η μόνη επικοινωνία που είχα με κόσμο ήταν αφού πάτησα το πόδι μου στην Ελλάδα. Μας είχαν καθιστούς με τα όπλα από πάνω, δεν μας έδωσαν να φάμε, ούτε να πιούμε. Προσωπικά εγώ πέρασα πάνω από δέκα σωματικούς ελέγχους. Μας έγδυσαν, μας πέρασαν από μηχανήματα, μας έκαναν ανακρίσεις. Όταν απαντούσαμε ότι θέλουμε δικηγόρο και επαφή με την πρεσβεία, απλά γελούσαν και προχωρούσαν στην επόμενη ερώτηση. Τους απαντούσαμε το ίδιο και συνέχιζαν την επόμενη ερώτηση, ενώ μας απειλούσαν ότι θα μας βάλουν φυλακή. Γενικότερα επικρατούσε ένα καθεστώς ότι δεν ξέραμε τι θα μας κάνουν και υπήρχε μια άγνοια του τι θα απογίνει τελικά. Μας ζητούσαν να υπογράψουμε χαρτιά που δεν ήταν μεταφρασμένα στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, ήταν εβραϊκά τα οποία δεν καταλάβαινε κανείς. Δεν υπήρχε καμία μετάφραση, δεν υπήρχε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Μας περνούσαν σωματικούς ελέγχους, ιατρικούς ελέγχους, μας έβγαζαν φωτογραφίες, μας πήραν κινητά, φωτογραφικές μηχανές, λαπτοπ, όλα τα προσωπικά υπάρχοντα. Γενικά εγώ γύρισα εδώ μόνο με αυτά που φοράω και τα χαρτιά μου. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα μας τα πήραν.

Γενικά υπήρχε μια προκλητική στάση απέναντί μας, «μη μιλάτε και πολύ γιατί θα έχετε πρόβλημα». Μας έκλεισαν φυλακή μια μέρα, τα άτομα που γυρίσαμε, σε ένα κελί με 20 άτομα. Δεν φάγαμε καθόλου, δεν ήπιαμε τίποτα, δεν μπόρεσαν να καπνίσουν όσοι ήθελαν να καπνίσουν. Γενικότερα ήμασταν σε εξαθλιωμένη κατάσταση, σε εξαθλιωμένο κελί, δεν ξέραμε τι θ’ απογίνουμε. Ήρθαν το πρωί μας πήραν και μας πήγαν ξαφνικά στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση, χωρίς να έχουμε καμία επαφή με την πρεσβεία, χωρίς τίποτα. Μας έκαναν γενικότερα ένα ψυχολογικό πόλεμο και το κυριότερο ήταν ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία μας τραβούσαν βίντεο. Καταπατούσαν δηλαδή κάθε διεθνή συνθήκη που υπάρχει. Μας τραβούσαν φωτογραφίες, μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα. Με την εισβολή που έγινε στο Ελεύθερη Μεσόγειος κάποια άτομα προσπάθησαν να βάλουν το σώμα τους ως ασπίδα για να εμποδίσουν τους πεζοναύτες να βγουν στην γέφυρα. Αυτά τα άτομα υπέστησαν ηλεκτροσόκ, τους ρίξανε με πλαστικές σφαίρες στα πόδια, συγκεκριμένα του Γ.Κ. (από τον Σύλλογο Ιντιφάντα) του έκαναν τέσσερις φορές ηλεκτροσόκ και του έριξαν και πλαστικές σφαίρες στα πόδια. Κάποια άλλα άτομα όπως τον Βαγγέλη τον Πισσία, απ’ ότι άκουσα, δεν το είδα, μου το είπαν τέσσερα άτομα της αποστολής που ήταν μπροστά, άρχισαν να το βαράνε πάνω από 100 αστυνομικοί στο λιμάνι του Ασντότ».

Άρης Παπαδοκωστόπουλος (λιμενεργάτης Ελευσίνας, επέβαινε στο «Ελεύθερη Μεσόγειος»:

Είμαι ευχαριστημένος που γύρισα αλλά στενοχωρημένος που δεν καταφέραμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει από την αρχή, η βοήθεια να φτάσει στη Γάζα. Αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη είναι αυτοί οι άνθρωποι που μένουν εκεί.

Έχει σημασία το ότι βγήκε προς τα έξω ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του κράτους του Ισραήλ. Αυτό που είδαμε όταν φτάσαμε στο Ισραήλ και συμμετέχω πολλά χρόνια στα κοινά, δεν το έχω ξαναδεί. Σε μία τέντα πλαστική, έχουν τον Βαγγελη τον Πισσία - που αρνείται να του πάρουν αποτυπώματα γιατί θεωρεί ότι έχει συλληφθεί παράνομα - και του κάνουν ενέσεις και τον χτυπάνε κάτω πολλά άτομα. Ήταν μια κατάσταση, όχι τρομοκρατίας, ήταν κάτι το ασύλληπτο. Είναι ένα στρατοκρατούμενο κράτος. Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά αυτό το πράγμα.

Αυτό το πλοίο φορτώθηκε στην Ελλάδα. Τα πράγματα που είχε μέσα ήταν δύο μηχανήματα αφαλάτωσης (ήταν σε δύο κοντέινερ), τούβλα και κεραμίδια, σάκοι και σκηνές για στέγαση, προκατασκευασμένα σπίτια, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, σχολικές τσάντες. Αυτά ήταν τα όπλα που πήγαμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Ελεγμένα όλα από τα τελωνεία και τα λιμεναρχεία.

Ταυτόχρονα επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και από την ελληνική πλευρά:

Υποστήκαμε μεγάλο πόλεμο για να φορτωθεί το καράβι. Αντιμετωπίσαμε σε όλο το ταξίδι - και στη Ρόδο - προβλήματα από τις λιμενικές αρχές, από το επίσημο ελληνικό κράτος. Ασκήσαμε μεγάλη πίεση για να τα ξεπεράσουμε και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε.

Περιγράφοντας το χρονικό της επίθεσης αναφέρει:

Λίγο μετά τις 4 το πρωί, είχαν αρχίσει οι παρενοχλήσεις από ώρα, βλέπαμε στα ραντάρ τα πολεμικά πλοία να πλησιάζουν. Μετά τις 4 επιτέθηκαν, κατ’ αρχάς στο κρουαζιερόπλοιο (το τουρκικό, marmara). Μια κατάσταση απερίγραπτη. Να χάνεται το πλοίο από τα μάτια μας στο μισό μίλι, από τους καπνούς, τα δακρυγόνα κι από τους πυροβολισμούς με πραγματικά πυρά. Δεν ξέραμε εκείνη τη στιγμή ακριβώς τι γίνεται, ούτε είχαμε καμία πληροφόρηση ότι είχε νεκρούς. Κι ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσοι πραγματικά είναι οι νεκροί.

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Ισραήλ περί ύπαρξης όπλων στο πλοίο, ο Άρης Παπαδοκωστόπουλος , διευκρινίζει:

Μέσα στο καράβι είχε γυναίκες και παιδιά, δεν υπήρχε περίπτωση να υπήρχαν όπλα όπως λέει το Ισραήλ. Αντίσταση προφανώς υπήρξε και έπρεπε να υπάρξει. Ήταν μια παράνομη ενέργεια, ήμασταν πάνω από 70 μίλια από την ακτογραμμή, έξω από κάθε έννοια χωρικού ύδατος.

Μετά από την επίθεση στο τουρκικό πλοίο, η «Ελεύθερη Μεσόγειος συνέχισε την πορεία της, εν μέσω απειλών από το ισραηλινό ναυτικό που τους καλούσε να σταματήσουν, λέγοντάς τους ότι βρίσκονται σε απαγορευμένη περιοχή και ότι θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Ζητήσαμε να μας δώσει εντολές η ελληνική κυβέρνηση για το πλοίο που είχε ελληνική σημαία, την Ελεύθερη Μεσόγειο. Δεν είχαμε όμως καμία απάντηση γι αυτό προχωρήσαμε κανονικά στην πορεία μας με κατεύθυνση νότια και κάποια ώρα γύρω στις 5 παρά, δεν θυμάμαι ακριβώς, μας επιτέθηκαν τρία φουσκωτά σκάφη. Η μόνη αμυντική ενέργεια που είχαμε κάνει, ήταν ότι είχαμε βάλει συρματόπλεγμα αγκαθωτό περιμετρικά του καραβιού και στο μπροστινό αμπάρι για να εμποδίσουμε την επίθεση από τον αέρα και από την θάλασσα. Αυτό ήταν ανέφικτο. Δεν προβάλαμε αντίσταση όταν ανέβηκαν στο καράβι, χτυπηθήκαμε, με πιστόλια που κάνουν ηλεκτροσόκ. Κρατηθήκαμε όμηροι σε απαράδεκτες συνθήκες.

Όταν φτάσαμε το λιμάνι του Ασντότ η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Αντικρίσαμε μια διαδήλωση από αστυνομικούς. Με απειλές ότι θα πάτε φυλακή. Είχαμε δικηγόρο ακτιβίστρια και δεν μας άφησαν να μιλήσουμε μαζί της. Ζητήσαμε να μιλήσουμε με την πρεσβεία μας και αρνιόντουσαν. Μια κατάσταση πραγματικά τρομοκρατίας, έξω από κάθε όριο νομιμότητας, καταγγέλλει ο Α. Παπαδοκωστόπουλος.

Η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στις 7μμ, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση:

να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας

να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ και

να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου