Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στα Χανιά οι πρώτες πράσινες μπαλοθιές‏...

PRESS-GR

Από το http://xnewscom.blogspot.com/

Αν και το κόμμα τους (ΠΑΣΟΚ) κατέβασε υποψήφιο δήμαρχο στα Χανιά τον ιστορικά και κομματικά καταξιωμένο Μανόλη Σκουλάκη, οι φωνές αντίδρασης από τη βάση του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνονται.
Γνωστά κομματικά στελέχη όχι μόνο διαφοροποιούν την θέση τους ως προς τις επιλογές του κόμματός στη πόλη τους, αφού υποστηρίζουν ανοιχτά άλλο υποψήφιο αλλά παράλληλα τάσσονται ανοικτά κατά του παλαιοκομματισμού αλλά και των πελατειακών σχέσεων των κομμάτων.
Από την ανακοίνωση φαίνεται ότι τα...
στελέχη αυτά και οι επιρροές τους αποδέχονται τον Καλλικράτη και φυσικά δεν αναφέρουν τίποτα για το Μνημόνιο.
Πρόκειται μάλλον για κομματική βεντέτα που σε τελική ανάλυση αφήνει αδιάφορο τον κόσμο που υποφέρει και ξέρει ότι τα δεινά που τον περιμένουν ξεπερνούν τους προβληματισμούς για τις κομματικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο.
Ακολουθεί το κείμενο
Πηγή «Χανιώτικα Νέα»
ΜΕΛΗ - ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ:
Φτάνει πια! Ας αντισταθούμε
17-09-2010
'Φτάνει πια! Ας αντιδράσουμε', τονίζουν μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ σε κείμενό τους με το οποίο καταγγέλλουν τις επιλογές που γίνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών και των οργανώσεων της βάσης του κόμματος.
Παράλληλα υψώνουν φωνή αγωνίας καθώς όπως τονίζουν, θέλουν 'η πόλη και ο Νομός μας να κινηθεί σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση' αλλά 'η ανανέωση προσώπων και πολιτικών, απαραίτητη για να προοδεύσει ο τόπος, έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά'.
Καταλήγοντας, εκφράζουν τη στήριξή τους στον συνδυασμό 'Δήμος Ενεργών Πολιτών' με επικεφαλής τον Τάσο Βάμβουκα, καθώς όπως λένε, 'ιδρύθηκε μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαμε καθοριστικά'.
Αναλυτικά στο κείμενό τους σημειώνουν:
"Φτάνει πια! Ας αντιδράσουμε.
Αγαπητοί συμπολίτες του Νέου Δήμου Χανίων,
απευθυνόμαστε σε σας, με την ιδιότητα των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ Χανίων, πού θέλουν όμως να πιστεύουν ότι δεν σκέφτονται με κομματικές παρωπίδες αλλά με πρωταρχικό κριτήριο το καλό της κοινωνίας και της πόλης μας. Θέλουμε η πόλη και ο νομός μας να κινηθεί σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση που είναι η μόνη ικανή να εγγυηθεί την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών αλλά, ταυτόχρονα, να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την υπεράσπιση των κοινών αγαθών.
Πιστεύουμε στη συλλογική διάσταση της πολιτικής και αρνούμαστε τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τη χειραγώγηση. Θεωρούμε ότι ο σεβασμός στη δημοκρατία είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας και ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να φιμώνει κανένα και δεν μπορεί να είναι υπόθεση μιας μικρής μειοψηφίας που αναπαράγεται και διαιωνίζεται. Η αληθινή δημοκρατία για την οποία τόσες γενιές Ελλήνων αγωνίστηκαν απαιτεί τη συμμετοχή τον λαού στη λήψη των αποφάσεων Ο δημόσιος χώρος της πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης των ιδεών αιμοδοτεί τη δημοκρατία. Στην πραγματική δημοκρατία οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται ερήμην τον λαού σε κάποια γραφεία επαγγελματιών της πολιτικής
Η ανανέωση προσώπων και πολιτικών, απαραίτητη για να προοδεύσει ο τόπος, έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Υποψήφιοι που αυτοαποκαλούνται «αναντικατάστατοι» μονοπωλούν πολιτικές και θεσμούς δίχως φαντασία και δημιουργικότητα, έχοντας καταδικάσει τον τόπο -με όση ευθύνη αναλογεί στον καθένα- σε μία πολιτιστική υποβάθμιση και σε μια αναπτυξιακή στασιμότητα.
Ο απλός, μέσος, μη χειραγωγημένος πολίτης δεν είναι τάχα ικανός να επιλέξει τον καταλληλότερο για τον τόπο Δήμαρχο;
Ποιος εμποδίζει την ανανέωση και υπαγορεύει μια κομματική γραφειοκρατία και μια ελιτιστική αντίληψη ούτως ώστε η μόνη επιλογή που παρουσιάζεται στον ψηφοφόρο να είναι η επιλογή ανάμεσα σε ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές, που στη συνείδησή του τα τελευταία χρόνια έχει καταδικαστεί;
Ποιες σκοπιμότητες και συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτόν τον τρόπο;
Αγαπητοί συμπολίτες. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι το κομματικό και προσωπικό συμφέρον κάποιων ταυτίζεται με το γενικό συμφέρον της πόλης. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι τα κόμματα ως πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρέπει να υπηρετούν θεσμικά τους πολίτες και την πολιτική ελευθερία, μέσα από την υπεράσπιση των δημοσίων και όχι των «προσωπικών» αγαθών κάποιων ιδιωτών, δηλαδή, τελικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να στηρίξουμε υποψηφίους που έχουν «επιλεγεί» μέσα από προσωπικούς μηχανισμούς και διαβλητές διαδικασίες.
Επειδή πιστεύομε στη φιλοσοφία του «Καλλικράτη» και στην ποιοτική ανασυγκρότηση του κράτους νομίζουμε ότι οι νέοι θεσμοί χρειάζονται καινούργια πρόσωπα.
Πρόσωπα που θα προέρχονται από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας, επιτυχημένα επαγγελματικά, καταξιωμένα κοινωνικά και πολιτικά, με συνέπεια στις αξίες τους, με προσφορά και κοινωνικές ευαισθησίες και ευρύτερη και όχι απλώς στενά κομματική αποδοχή. Πρόσωπα που να μπορούν να συνθέσουν και να υπηρετήσουν τα πιστεύω, τις αγωνίες και τα οράματα των πολιτών για την πόλη μας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς που φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από την πολιτική. Πρόσωπα που θα ξαναδίνουν κύρος στη συμμετοχική ιδέα της δημοκρατίας και να την ενσαρκώνουν ως ήθος και καθημερινή πρακτική.
Βεβαίως, αυτά τα πρόσωπα δεν μπορεί να μην έχουν αρχές και πολιτική ιδεολογία και να αυτοχαρακτηρίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι (!) που στην πραγματικότητα θέλουν, απλώς, να συνεχίσουν να ασκούν «ανεξέλεγκτα», δηλαδή χωρίς να δεσμεύονται από ιδέες και αξίες , ούτε μπορεί να είναι άνθρωποι που δοκιμάσθηκαν αλλά δεν άφησαν κανένα έργο στην πόλη μας αλλά την οδήγησαν στο τέλμα, αλλά ούτε, τέλος, να προκύψουν δια της αναπαλαίωσης.
Ας αρχίσουμε επιτέλους να ακούμε τη φωνή της λογικής και της συνείδησης μας για το καλό του τόπου μας, για εμάς, αλλά προπάντων για το καλό της νέας γενιάς και των παιδιών μας. Έχουμε προσωπική ευθύνη για αυτό πού θα αφήσουμε στις ερχόμενες γενιές. Με την ανοχή, τη σιωπή μας και την τυφλή κομματική υποταγή συμβάλαμε, τόσα χρόνια, να θεριέψει το κομματικό, διεφθαρμένο, πελατειακό κράτος πού πνέοντας τα «λοίσθια» κινδυνεύει να συμπαρασύρει τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία (με μέγιστη συμβολή βέβαια σ? αυτό της τελευταίας 6ετίας).
Πολίτες των Χανίων αγνοείστε την μόνιμη επωδό με την οποία επί δεκαετίες εκβιάζεται η ψήφος μας: «τι μπορούμε να κάνουμε; Αν δεν ψηφίσουμε τον κομματικό υποψήφιο θα εκλεγεί ο υποψήφιος του αντίπαλου κόμματος». Σε όποιο κόμμα και αν ανήκετε, απαντήστε τούς πως στις δημοτικές εκλογές εκλέγουμε Δήμαρχο και όχι κυβέρνηση! Αγνοείστε τους εκβιασμούς, τη χειραγώγηση, την πολιτική ως αγοραπωλησία, τα «ταξίματα», τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Με αυτή τη λογική πιστεύουμε ότι το ΑΣΕΠ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τομές στο μεταπολιτευτικό μας σύστημα.
Ας μην παραδώσουμε ξανά τον δήμο Χανίων σε άτομα που υπακούουν μονίμως τυφλά και άκριτα, σε άνωθεν εντολές. Έχουμε όλοι ευθύνη να μην οδηγήσουμε και τον Νέο Δήμο Χανίων στο τέλμα και την αδράνεια, να μην τον κάνουμε απλό εργαλείο για την πολιτική ανέλιξη και την καριέρα ορισμένων.
Αν ο καθένας μας βρει το κουράγιο να αντισταθεί στις αποφάσεις πού παίρνονται για μας, χωρίς εμάς τότε υπάρχει ελπίδα! Υπάρχει ελπίδα ότι η διοίκηση του Νέου Δήμου Χανίων θα περιέλθει σε πρόσωπα που έρχονται από την κοινωνία και καταξιώνονται από αυτήν και μέσα σε αυτήν.
Ας εκπονήσουμε συγκεκριμένο και μελετημένο πρόγραμμα λύσεων για κάθε πτυχή και για κάθε πρόβλημα του νέου Δήμου. Επειδή τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα απαιτείται η συνεργασία και η συστράτευση όλων των πολιτών μέσα από ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες που θα κατοχυρώνουν τον διάλογο. Απαιτείται ένα νέο και τολμηρό πρόγραμμα για την πόλη, την πολιτική και τον πολιτισμό που θα προκύψει μετά από συνεργασία όλων των πολιτών δια των θεσμοθετημένων εκπροσώπων τούς, καθώς επίσης και των επιστημονικών φορέων και των πνευματικών ιδρυμάτων της πόλης μας. Επειδή όμως ο σημαντικότερος δείκτης πολιτισμού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, ο νέος Δήμος Χανίων και όλοι οι υποψήφιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει, από τώρα, να δεσμευτούν ότι θα σταθούν ενεργά στο πλευρό όλων αυτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση: των εργαζομένων και των ανέργων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των φτωχών αγροτών της υπαίθρου, των στερημένων και των νέων απόκληρων των πόλεων. Να δεσμευτούν ότι θα συμβάλλουν με όλα τα μέσα στην καταπολέμηση της ανεργίας και της νέας φτώχιας. Στα Χανιά όπως και σε όλη την Ευρώπη του 2010 μ.Χ. δεν νοείτε να υπάρχει άνθρωπος που να πεινάει, που δεν έχει περίθαλψη και στέγη.
Αν δεν ενεργοποιηθούμε και αν δεν λειτουργήσουμε με ελεύθερη και ακηδεμόνευτη σκέψη και αδούλωτο φρόνημα, πράγματα που δεν είναι ρητορείες αλλά ευθύνη του καθενός από εμάς ως πολίτη, τότε θα γίνουμε όλοι συνένοχοι.
Ας αναλάβουμε την ευθύνη μας ως πολίτες, ας συμβάλλουμε στην ανανέωση, ας στηρίξουμε το νέο, το διαφορετικό από το πολιτικό κατεστημένο του νομού.
Ας στηρίξουμε με την ενεργό συμμετοχή μας και την ψήφο μας τον συνδυασμό «Δήμος Ενεργών Πολιτών» που ιδρύθηκε μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, στις οποίες συμμετείχαμε καθοριστικά και επέλεξε ως επικεφαλής τον καταξιωμένο κοινωνικά, επαγγελματικά και ηθικά συμπολίτη μας Αναστάσιο Βάμβουκα.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ:
Αδοντάκης Σπυρίδων φαρμακοποιός/Αθανασόπουλος Νάσος μαθηματικός/
Αποστολάκης Γιάννης παιδίατρος, αντ/δρος Ιατρικής Εταιρείας Χανίων, πρ. νομαρχιακός σύμβουλος Επ. Σελίνου/Δερμιτζάκης Μανώλης οικονομολόγος
Ζανετίδης Αλέξανδρος οικονομολόγος/Κοκολαντωνάκης Γρηγόρης μικροβιολόγος/
Λεβεντάκης Δημήτρης υπάλληλος Αρχαιολογίας/
Μανατάκης Μανώλης επιχειρηματίας, πρώην αντιδήμαρχος Χανίων/
Μανουσάκη Έφη τραπεζικός υπάλληλος/Μυλωνάκης Χρήστος μαθηματικός, πρόεδρος Ιδιοκτητών Ενοικ. Αυτοκ. /Πάγκαλος Μιχάλης φιλολ. καθηγ. Φιλοσοφ. Ανοικτ. Πανεπ. ΑθηνωνΠαπαδάκη Στέλλα οδοντίατρος/Πατινιωτάκης Γιάννης οικονομολόγος/
Πάνου Ποντικάκη Μαρία παιδίατρος/ Σγουράκης Νίκος στέλεχος Επιχειρήσεων/
Τζανετέας Δημήτρης συν. Πολ. Ναυτικού/Τζομπανάκης Βαγγέλης φοιτ. Οικον. Επιστ./
Τοράκης Στέλιος δημ. υπάλληλος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου