Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ευτυχώς που δεν γίναμε ρεζίλι διεθνώς



Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και στα κρατητήρια εξέφρασε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Μάνφρεντ Νόβακ. Όλα τα υπόλοιπα του φάνηκαν πάρα πολύ ωραία – το μόνο πρόβλημα της χώρας είναι στις φυλακές και τα κρατητήρια.

Ο κ. Νόβακ δήλωσε πως ένιωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι μια τόσο όμορφη, ήρεμη και ευνομούμενη πόλη -όπως η Αθήνα- έχει τόσο άσχημα κρατητήρια.
Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ περίμενε πως μετά από συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ρατσιστικών ομάδων θα έβρισκε στα κρατητήρια και Έλληνες κρατούμενους, συνάντησε μόνο αλλοδαπούς. Βέβαια, αυτό εξηγείται αφενός από το ότι οι Έλληνες έχουμε πάντα δίκιο και αφετέρου από το γεγονός ότι όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε μια φυλακή, οπότε όλοι είμαστε σαν φυλακισμένοι και δεν υπάρχει λόγος να μας βάζουν στα κελιά.
Κάτι ακόμα που εντυπωσίασε τον κ. Νόβακ ήταν ότι τα κρατητήρια είχαν τέσσερις φορές περισσότερους κρατούμενους απ’ όσους μπορούν να φιλοξενήσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι αυτοί οι μαύροι είναι ίδιοι μεταξύ τους –και δεν έχουν αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό που έχει ο κάθε Έλληνας-, οπότε, όταν κάποιος μαύρος κάνει ένα παράπτωμα, οι αστυνομικοί δεν ξέρουν ποιος απ’ όλους ήταν ο δράστης και συλλαμβάνουν όλη τη φυλή των Μασάι, που είναι καμιά πενηνταριά νοματαίοι.
Η βρομιά που υπήρχε σε όλα τα κρατητήρια προβλημάτισε τον κ Νόβακ, αλλά δεν θα έπρεπε, αφού αυτοί οι ξένοι είναι βρομιάρηδες και ζουν μέσα σε τρώγλες, οπότε οι αστυνομικοί φροντίζουν τα κρατητήρια να είναι μέσα στην μπίχλα, ώστε οι ξένοι να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.
Ένα ακόμα πρόβλημα που εντόπισε ο κ. Νόβακ ήταν ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, αφού δεν υπάρχουν διερμηνείς. Βέβαια, καλύτερα που δεν έχουν πληροφόρηση οι κρατούμενοι, γιατί εμείς που έχουμε πληροφόρηση μαθαίνουμε συνέχεια άσχημα νέα και κοντεύουμε να σκάσουμε από τη στενοχώρια. Οπότε, όσο λιγότερα ξέρουν οι κρατούμενοι, τόσο καλύτερα γι΄ αυτούς – μην τους στενοχωρήσουμε κι άλλο.
Η έλλειψη διερμηνέων είναι, οπωσδήποτε, ένα μεγάλο θέμα, αλλά εδώ χρειάζονται πια διερμηνέα δυο Έλληνες για να συνεννοηθούν μεταξύ τους –φαντάσου λοιπόν πόσοι διερμηνείς θα απαιτούνται για όλες τις φυλές της γης.
Οι εικόνες ντροπής από τις ελληνικές φυλακές και τα κρατητήρια δεν κάνουν ρεζίλι τη χώρα διεθνώς, γιατί δεν τις προβάλλει κανένα κανάλι, οπότε δεν τις βλέπουμε ούτε εμείς ούτε οι ξένοι – αφού δεν φαίνονται, δεν γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς και είμαστε πολύ καθώς πρέπει.
Ρεζίλι γινόμαστε, μόνο όταν κλείνει η ιερή Ακρόπολη που έχει ιερούς ξένους τουρίστες. Οι ξένοι κρατούμενοι δεν είναι ιεροί σαν τους Γιαπωνέζους τουρίστες. Συμπέρασμα: ιερός ξένος είναι όποιος έχει λεφτά να μας δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου