Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η πραγματική προέλευση των Χριστουγέννων

tromaktiko

Πολλές από τις σύγχρονες παραδόσεις των Χριστουγέννων, άρχισαν εκατοντάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο Χριστός. Ορισμένες από αυτές τις παραδόσεις χρονολογούνται περισσότερο από 4000 χρόνια. Η προσθήκη του Χριστού στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου εμφανίστηκε 300 χρόνια μετά τon θάνατο του Χριστού και από το 1800, ορισμένες αφοσοιωμένες Χριστιανικές αιρέσεις , όπως και οι Πουριτανοί, απαγόρευαν στα μέλη τους τον εορτασμό των Χριστουγέννων, διότι θεωρήθηκε μια ειδωλολατρική ιορτή. Έτσι ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτές τις παραδόσεις;Το χριστουγεννιάτικο δέντρο προέρχεται από διάφορες παραδόσεις του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Οι Ρωμαίοι στόλιζαν τις αίθουσές τους με στεφάνια δάφνης και τοποθετούσαν  κεριά στα  δένδρα για να διακοσμήσουν τον εορτασμό της Saturnalia. Στη Σκανδιναβία, κρεμούσαν τα μήλα στα πεύκα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο για να υπενθυμίσουν στους εαυτούς τους ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι θα ξαναγυρίσουν. Το Πεύκο ήταν το ιερό δέντρο της Ηλιακής Θεότητας, Baldor.
Η πρακτική της ανταλλαγής δώρων σε μια γιορτή του χειμώνα, επίσης, προχριστιανική και είναι από τη Ρωμαϊκή Σατουρνάλια. Αντάλλαζαν δώρα καλής τύχης, που τα έλεγαν Stenae (τυχερά φρούτα). Επίσης ετοίμαζαν ένα γερό τσιμπούσι, ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς σήμερα τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Το γκι είναι ένα αρχαίο Δρυιδικό έθιμο κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. To Γκι θεωρήθηκε θεϊκό φυτό και συμβόλιζε την αγάπη και την ειρήνη. Το παραδοσιακό φιλί κάτω από το γκι είναι Δρυιδικό στην προέλευση.

Οι Σκανδιναβικές εορτασμοί για το Ηλιοστάσιο έχουν αφήσει πολλές επιρροές στην γιορτή μας, εκτός από το να κρεμάμε στολίδια στα πεύκα μας. Το αρχαίο φεστιβάλ τους ονομαζόταν Yuletide και γιόρταζε την επιστροφή του ήλιου. Μία από τις παραδόσεις τους ήταν το κούτσουρο Yule. Το κούτσουρο ήταν από το κέντρο του κορμού ενός δέντρου το οποίο έσερναν σε ένα μεγάλο τζάκι και αυτό έπρεπε να καίει συνεχόμενα για 12 ημέρες. Από αυτό προέρχονται και οι 12 ημέρες των Χριστουγέννων.  Ακόμη και η ημερομηνία των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου, δανείστηκε από μια άλλη θρησκεία. Τον καιρό που δημιουργήθηκε ο Χριστιανισμός, το 320 M.Χ, ο Μιθραισμός ήταν ίσως η πιο δημοφιλής Θρησκεία. Η παλαιοχριστιανική εκκλησία είχε κουραστεί από τις μάταιες προσπάθειες της για να σταματήσει τους ανθρώπους από το να  γιορτάζουν το ηλιοστάσιο και τα γενέθλια του Μίθρα, τον Περσικό Θεό του Ηλιου. Τα γενέθλια του Μίθρα ήταν στις 25 Δεκεμβρίου. Έτσι, ο Πάπας εκείνης της περιόδου αποφάσισε να κάνει τα γενέθλια Ιησού επίσημα να συμπίπτουν με τα γενέθλια του Μίθρα. Κανείς δε γνωρίζει επίσημα το ποτέ ακριβώς γεννήθηκε ο Χριστός αν και υπάρχουν αποδείξεις που λένε ότι το πιο πιθανό είναι να γεννήθηκε το καλοκαίρι κατά το μήνα Ιούνιο.Έτσι, εάν είστε γιορτάζουμε κάποιες από τις δυτικές παραδόσεις των Χριστουγέννων φέτος, να θυμάστε ότι στην πραγματικότητα, απολαμβάνετε τελετουργικά και δραστηριότητες των αρχαίων Θρησκειών των οποίων οι παραδόσεις έχουν δανειστεί από τους Xριστιανούς έχουν πάρει οι Χριστιανοί για να γιορτάζουν τις δικιές τους γιορτές.

Καλές γιορτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου