Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Διάλεξη του Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Αθήνα

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ


 
Προσκεκλημένος στην Αθήνα από το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης, ο διακεκριμένος Σλοβένος φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ θα δώσει διάλεξη στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (αμφιθέατρο Μ.Α.Χ., είσοδος από οδό Στουρνάρα) την Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου, στις 11:30 π.μ. με θέμα «Ζώντας στην εποχή των τεράτων- Η κρίση, η Ευρώπη, ο κομμουνισμός». Θα τον προλογίσει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών Μπίρκμπεκ, Κώστας Δουζίνας.
Ο τίτλος της διάλεξης παραπέμπει στον Αντόνιο Γκράμσι, ο οποίος έγραφε, την περίοδο του μεσοπολέμου, εν μέσω οξύτατης κοινωνικής κρίσης και ταυτόχρονης ανόδου της εθνικιστικής Δεξιάς και της κομμουνιστικής Αριστεράς: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων»! Βασικά αντικείμενα της διάλεξης του σημαντικού φιλοσόφου θα είναι η κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και η διαρκής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις δυτικές μητροπόλεις, η επώαση ενός νέου είδους, αυταρχικού ή και «ολοκληρωτικού» καπιταλισμού, η εκτόπιση των στοχαστών από τους «ειδικούς» με την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που επιβάλλει η «μεταρρύθμιση» της Μπολώνια, η κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κομμουνιστική προοπτική στον 21ο αιώνα.
Με σημεία αναφοράς το μαρξισμό και τη λακανική σχολή της ψυχανάλυσης, ο Ζίζεκ απέκτησε παγκόσμια φήμη με το εξέχον φιλοσοφικό του έργο «Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας» (στην Ελλάδα εκδόθηκε από τις εκδόσεις Scripta, το 2006). Έχει γράψει περισσότερα από 40 βιβλία, πολλά εκ των οποίων έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ (συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου του «Βία- Έξι λοξοί στοχασμοί» που εκδόθηκε φέτος στην Ελλάδα). Συναρπαστικός ρήτορας, συνδυάζει τον φιλοσοφικό στοχασμό με την πολιτική επικαιρότητα, την κριτική της τέχνης και της μαζικής κουλτούρας, το χιούμορ και την ψυχανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου