Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Κίνδυνος στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ προειδοποιεί ο Γκάιτνερ

kathimerini.gr
Σε οριακό σημείο έχει ανέλθει ο δανεισμός των ΗΠΑ. Στις 16 Mαΐου οι ΗΠΑ θα φθάσουν στο ανώτατο όριο δανεισμού των 14,29 τρισ. δολαρίων που προβλέπεται από τη νομοθεσία της χώρας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε εγγράφως από το Κογκρέσο την αύξηση του σχετικού ορίου των 14,29 τρισ. δολ., ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποφύγουν μια εσωτερική στάση πληρωμών.
Το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει το όριο προκειμένου να διατηρήσει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας και να αποφύγει «ερωτήσεις σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ, επικαλούμενος τον κίνδυνο απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού που ενδεχομένως θα οδηγούσε στον τερματισμό ή την καθυστέρηση των πληρωμών προς τον στρατό, τους συνταξιούχους και άλλους.
ΠορτογαλίαΜετά τους οίκους Fitch και S&P και η Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί επειγόντως να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το sread του 10ετούς ομολόγου της χώρας ξεπέρασε τις 520 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου