Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ισλανδία

youpayyourcrisis



ΠΗΓΗ: gortynios
Σήμερα διενεργείται στην Ισλανδία το κρίσιμο δημοψήφισμα για την περιβόητη υπόθεση Icesave, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει το μέλλον όχι μόνο της συμφωνίας της ισλανδικής κυβέρνησης με τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία αλλά πολύ πιθανά και την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Ακολουθούν μερικά στοιχεία για την προϊστορία της υπόθεσης:

Όταν το τραπεζικό σύστημα της νησιωτικής χώρας του Βορρά μετά από μια περίοδο επιθετικής επέκτασης στην Ευρώπη κατέρρευσε με πάταγο το 2008, τα λεφτά τους έχασαν όχι μόνο οι Ισλανδοί αλλά και περίπου 400.000 Βρετανοί και Ολλανδοί, καταθέτες της τράπεζας Ιcesave, θυγατρικής της ισλανδικής Landsbanki .
Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας αποζημίωσαν για τις απώλειες τους πολίτες τους, απαιτώντας τα χρήματα από την ισλανδική κυβέρνηση. Πέρυσι, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατόπιν συνεννόησης με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, συμφώνησε σε ένα σχέδιο αποπληρωμής του χρέους ύψους 3,8 δισ. ευρώ (σχεδόν το 40% του ισλανδικού ΑΕΠ), το οποίο θα επιβάρυνε τον κάθε φορολογούμενο με 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 14 χρόνια!

Η συμφωνία εγκρίθηκε οριακά από τη Βουλή, αλλά ο πρόεδρος Γκρίμσον (μετά από συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών) αρνήθηκε να την επικυρώσει και παρέπεμψε το θέμα στους ψηφοφόρους, οι οποίοι ως γνωστόν, απάντησαν «δεν πληρώνουμε!» σε ποσοστό 93% .

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κυβερνήσεων συνεχίστηκαν σε νέα βάση και τον περασμένο Δεκέμβριο επήλθε μια νέα «ευνοϊκότερη» συμφωνία, σύμφωνα με τους όρους της οποίας, η Ισλανδία θα έχει μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο. Η Ισλανδία θα πρέπει να ξεπληρώσει τη Βρετανία με επιτόκιο 3,3% μεταξύ 2016 και 2046, αντί του 5,5% που ίσχυε για μία μικρότερη χρονική περίοδο (2016-2024). Επίσης υπολογίζεται πως το πραγματικό κόστος για το ισλανδικό κράτος θα είναι μικρότερο από τα 4 δισ. αφού ένα μέρος θα καλυφθεί από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της Landsbanki. Ο πρόεδρος όμως άσκησε και πάλι βέτο και έτσι οι Ισλανδοί κατεβαίνουν, για δεύτερη φορά, στις κάλπες, καλούμενοι να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν ή όχι τα «κερατιάτικα» της Landsbanki.

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος

Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, αφού ενώ το Μάρτη φαινόταν πως οι Ισλανδοί θα υπερψηφίσουν τελικά τη συμφωνία, με ένα ποσοστό 55-57%, έρευνες που δημοσιεύθηκαν την τελευταία εβδομάδα εμφανίζουν το «όχι» να υπερισχύει (με τα ίδια πάνω – κάτω ποσοστά που δίνονταν προηγουμένως στο «ναι») .

Μεταξύ άλλων, εκτός των διμερών σχέσεων της Ισλανδίας με τη Βρετανία και την Ολλανδία, με τη σημερινό δημοψήφισμα κρίνονται: η επάνοδος της χώρας (η οποία τελεί υπό την εποπτεία του ΔΝΤ) στις «διεθνείς αγορές», η πιστοληπτική της ικανότητα - η Moody’s απειλεί ότι θα την υποβαθμίσει σε περίπτωση που υπερισχύσει και πάλι το «δεν πληρώνω», αλλά και η ενταξιακή πορεία της στην ΕΕ (οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκίνησαν το περσινό καλοκαίρι - αν και Ισλανδοί "ευρωσκεπτικιστές" υπερισχύουν σταθερά των "ευρωπαϊστών" σύμφωνα με όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου