Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ηχηρό "χαστούκι" στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Apolitisto steki


Με συμμετοχή 57%, οι Ιταλοί είπαν «ναι» σε ποσοστό 95%, στα τέσσερα δημοψηφίσματα, που αφορούν στην κατάργηση των ιδιωτικών δικτύων ύδρευσης, την απαγόρευση της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων και την κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παρουσιάζεται επιλεκτικά στις δίκες...



Η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε ποσοστό άνω του 50% καθιστά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων νομικά έγκυρα και δεσμευτικά για την κυβέρνηση.

Οι διοργανωτές των δημοψηφισμάτων, μετά την ανακοίνωση των πρώτη αποτελεσμάτων, ξέσπασαν αμέσως σε πανηγυρισμούς, στην κεντρική πλατεία του Πάνθεον, στη Ρώμη αλλά και στο Διαδίκτυο, κυρίως στον κοινωνικό ιστό Facebook, που ήταν ένα από τα κύρια μέσα που χρησιμοποίησαν για την εκστρατεία τους.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιορίστηκε να δηλώσει, ότι «με τα αποτελέσματα αυτά, η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια». Επιστρέφοντας στην ιδιωτική του κατοικία, στο μέγαρο Γκρατσιόλι, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν. «Σήμερα οργανώθηκε ένα δημοψήφισμα για το δικαίωμα στο διαζύγιο. Για το διαζύγιο της Ιταλίας από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται σε διαφορετική τροχιά και ημισφαίριο από εκείνο της χώρας μας», δήλωσε ο γραμματέας του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Την ικανοποίησή του, εξέφρασε και ο επικεφαλής του επίσης κεντροαριστερού κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, τονίζοντας ότι «πρέπει να καταφέρουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση με μια πραγματική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε».

Οι αναλυτές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το αποτέλεσμα των τεσσάρων δημοψηφισμάτων αποτελεί νέα ήττα για τον ιταλό πρωθυπουργό, που είχε ζητήσει από τους Ιταλούς «να μην πάνε να ψηφίσουν και να προτιμήσουν τις παραλίες». Το επόμενο κρίσιμο πολιτικό ραντεβού, για τον «Καβαλιέρε», είναι τώρα εκείνο της 22ης Ιουνίου, όταν θα πρέπει να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο για να διαπιστώσει αν η κυβέρνησή του διαθέτει ακόμη την εμπιστοσύνη των ιταλών εθνοπατέρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου