Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δύο οι "μονομάχοι" για το ΔΝΤ

lagarde-karstensΗ Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μεξικανός Αγκουστίν Κάρστενς θα μονομαχήσουν για την προεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων «κλείδωσε» αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τον 67χρονου Ισραηλο-αμερικανό Στάνλεϊ Φίσερ λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας κατά δύο χρόνια. Το λόγο έχει πλέον το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, που αναμένεται να καταλήξει στην επιλογή του μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Όλο το ρεπορτάζ
Τα 24 μέλη του ΔΣ που εκπροσωπούν τις 24 χώρες ή ομάδες χωρών του IMF θα συναντηθούν το προσεχές διάστημα στην Ουάσινγκτον με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού και κατόπιν θα εξετάσουν προσεκτικά τους φακέλους των δύο υποψηφίων προκειμένου να εκδώσουν την τελική απόφασή τους.
Η Λαγκάρντ θεωρείται από πολλούς αναλυτές το αδιαφιλονίκητο φαβορί καθώς έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, της Ινδονησίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ο Κάρστενς, που υποστηρίζεται από τις χώρες της λατινικής Αμερικής, έχει ήδη αναγνωρίσει την υπεροχή της αντιπάλου του.
«Δεν τρέφω αυταπάτες. Είναι σαν ξεκινάς αγώνα ποδοσφαίρου με σκορ 5-0», δήλωσε.
Σημείωσε ωστόσο ότι η επιλογή υποψηφίου ευρωπαϊκής καταγωγής μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένης της κρίσης χρέους που ταλανίζει ορισμένες οικονομίες της Ευρώπης.
«Μπορεί να καταλήξουμε σε μια κατάσταση κυριαρχίας των δανειστών στο Ίδρυμα», είπε. Συμπληρώνοντας πως η κρίση έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος είναι μια «φρέσκια» προοπτική.
Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC
Επιμέλεια Τ. Βαλαούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου