Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δικάζεται ερήμην ο έκπτωτος πρόεδρος της Τυνησίας Μπεν Άλι

ΤΑ ΝΕΑ

Αρνείται τα πάντα
 
Πέντε μήνες μετά την παράδοση της εξουσίας υπό το βάρος πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης και τη διαφυγή του στη Σαουδική Αραβία ο έκπτωτος Τυνήσιος πρόεδρος Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι δικάζεται ερήμην στο δικαστικό μέγαρο της Τύνιδας, έχοντας απορρίψει ήδη διά των συνηγόρων του τις κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος.

Ο τυνησιακός Τύπος χαρακτηρίζει ιστορική τη δίκη: «για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία μας ένας πρόεδρος μεταμορφωμένος σε δικτάτορα, αρπακτικό και αιμοβόρο, θα δικαστεί - ο τύραννος και η αντιβασιλέας δικάζονται σήμερα ερήμην»...

Ο Μπεν Άλι βρίσκεται αντιμετωπίζει μέχρι και 20 χρόνια κάθειρξης ένα κριθεί ένοχος για σειρά κατηγοριών, περιλαμβανομένων εσχάτης προδοσίας, διαφθοράς και εμπορίου ναρκωτικών.

Οι συνήγοροί του διατείνονται ότι η δίκη αποτελεί απόπειρα της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας να εκτρέψει την προσοχή από την αποτυχία της να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας από την πλευρά τους δεν έχουν δώσει ακόμη επίσημη απάντηση στο αίτημα της Τυνησίας για την έκδοση του Μπεν Άλι και της συζύγου του Λεϊλά Τραμπέλσι, ωστόσο είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να συναινέσουν.

Μπεν Άλι: «Αναγκάστηκα με δόλο να φύγω από τη χώρα»


Οι δικηγόροι του Μπεν Άλι ζήτησαν την αναβολή της δίκης για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική γραμμή του έκπτωτου προέδρου, ο οποίος σε νέα ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «αναγκάστηκε με δόλο να φύγει από τη χώρα» και ουδέποτε έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολήσουν πολίτες.

Ο πρόεδρος που κυβερνούσε την Τυνησία για 23 χρόνια δήλωσε ότι δεν «εγκατέλειψε» το θώκο του προέδρου,, ούτε «δραπέτευσε», αλλά αντίθετα αναγκάστηκε «με δόλο» να φύγει από τη χώρα.

Ο Ακραμ Αζούρι, ο Λιβανέζος δικηγόρος του Μπεν Άλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Μπεν Άλι εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό του πρόεδρο της Τυνησίας».

Ο Μπεν Άλι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την ασφάλειά του Αλι ελ Σιριάτι του είπε στις 14 Ιανουαρίου ότι θέλουν να τον δολοφονήσουν και ότι το προεδρικό μέγαρο είναι περικυκλωμένο.

«Ο Αλι ελ Σιριάτι επέμεινε να συνοδέψω την οικογένειά μου στη Τζέντα για μερικές ώρες προκειμένου οι υπηρεσίες ασφαλείας να μπορέσουν να αποτρέψουν τη συνομωσία και να εγγυηθούν την ασφάλειά μου» ανέφερε.

«Παρέμεινα στη Τζέντα παρά τη θέλησή μου. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι διέφυγα από την Τυνησία» συνέχισε αρνούμενος όλες τις κατηγορίες σε βάρος του. «Στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων δεν έδωσα εντολή να πυροβολήσουν με πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών» υποστήριξε.

Όσο για την περιουσία του, αλλά και για αυτή της συζύγου του, ο Μπεν Άλι σχολίασε: «Προσωπικά δεν διαθέτω κανέναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της Τυνησίας, ούτε στην Ελβετία, ούτε στην Αυστρία, ούτε σε καμία άλλη χώρα [...] ούτε ακίνητη ή κινητή περιουσία στη Γαλλία ή αλλού».

Σχετικά με τα κοσμήματα της συζύγου του είπε ότι «πρόκειται για επίσημα δώρα που της προσφέρθηκαν από αρχηγούς κρατών». Πέραν της εσχάτης προδοσίας ο Μπεν Άλι και η σύζυγός του διώκονται εξαιτίας του εντοπισμού πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών σε δύο ανάκτορά τους.

«Ιστορική δίκη»

Αρκετές τυνησιακές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «ιστορική» τη δίκη.

Οι Τυνήσιοι ζουν σήμερα ένα γεγονός ταυτόχρονα «ιδιαίτερο και ιστορικό» γράφει τη Δευτέρα στο πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα La Presse, ενώ η Tunis-Hebdo κάνει λόγο επίσης για μια «ιστορική πρώτη».

«Για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία μας ένας πρόεδρος μεταμορφωμένος σε δικτάτορα, αρπακτικό και αιμοβόρο, θα δικαστεί για μια σειρά υποθέσεων, μεταξύ άλλων για ύψιστη προδοσία» αναφέρει η εφημερίδα στο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο τύραννος και η αντιβασιλέας δικάζονται σήμερα ερήμην».

Η αραβόφωνη εφημερίδα Essabah παρουσιάζει, από την πλευρά της, τον πρώην ισχυρό άνδρα της Τυνησίας ντυμένο με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του φυλακισμένου.

Για την εφημερίδα La Presse, η καλή διεξαγωγή της δίκης που αρχίζει σήμερα «θα είναι αναμφίβολα μια νέα απόδειξη της αφοσίωσης των Τυνήσιων στην αλλαγή στη χώρα τους προς ένα γνήσια δημοκρατικά καθεστώς».

Έξω από το δικαστικό μέγαρο έχει αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη. Είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς δικαστικών διαδικασιών κατά του πρώην ισχυρού άνδρα της Τυνησίας που έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία από τις 14 Ιανουαρίου.

Σε αυτό το πρώτο μέρος των ενεργειών στο αστικό δικαστήριο ο Μπεν Άλι και η σύζυγός του Λεϊλά Τραμπέλσι διώκονται μετά τον εντοπισμό πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών, κοσμημάτων, όπλων και ναρκωτικών ουσιών στα δύο ανάκτορα.

Ένας από τους δικηγόρους που ορίστηκε από το δικαστήριο είπε ότι θα ζητήσει την αναβολή της δίκης για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του κατηγορούμενου και να έχει μια επαφή μαζί του.

Την Κυριακή ο Μπεν Άλι απέρριψε τις κατηγορίες εις βάρος του μέσω του Λιβανέζου δικηγόρου του, δηλώνοντας ότι η δίκη του έχει στόχο να «εκτρέψει την προσοχή των Τυνήσιων από το σημερινό χάος» στη χώρα.

Τόνισε ακόμη ότι δεν εγκατέλειψε την Τυνησία, αλλά ότι «θέλησε να αποφύγει μια αδελφοκτόνα σύγκρουση» στη χώρα του, διευκρινίζοντας ότι θα μιλήσει «όταν έρθει η ώρα υπό ποιες συνθήκες» εγκατέλειψε τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου