Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μπλόκο στις αποζημιώσεις θυμάτων της «Ρικομέξ»!!

 ελευθεροτυπια

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΓΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ


Δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό του Σεπτεμβρίου του 1999 και την κατάρρευση του εργοστασίου της «Ρικομέξ», όπου 39 άνθρωποι θάφτηκαν στα συντρίμμια, ο Αρειος Πάγος μπλοκάρει τον δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.
Με μια απόφαση-έκπληξη, αφού σε όλα τα προηγούμενα δικαστικά στάδια οι οικογένειες των θυμάτων είχαν δικαιωθεί, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι προηγείται η ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών και όχι των συγγενών των θυμάτων, υπέρ των οποίων τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει χρηματική ικανοποίηση για διατροφή και ψυχική οδύνη.
Η «Ρικομέξ» κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2004, δύο ακίνητά της κατασχέθηκαν και εκπλειστηριάσθηκαν με 3.521.230 ευρώ συνολικά. Στον πλειστηριασμό αναγγέλθηκαν 10 συγγενείς θυμάτων, μεταξύ των οποίων παιδιά, σύζυγοι, γονείς, αδέλφια, που θα λάμβαναν συνολικό ποσό 1.060.658 ευρώ, αλλά και μια τράπεζα που διεκδικεί 1.054.198 ευρώ, γιατί μετά τον σεισμό είχε εγγράψει προσημείωση υποθήκης στα ακίνητα της «Ρικομέξ».
Κόντρα στις αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου και του Εφετείου Αθηνών, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι οι συγγενείς, σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτική Δικονομίας και τον Αστικό Κώδικα, δεν μπορούν να καταταχθούν σε προνομιακή θέση (τρίτη θέση) στον πίνακα των δανειστών, προκειμένου μετά τον πλειστηριασμό να λάβουν τα χρήματά τους πριν από άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διεκδικούν και αυτά χρηματικά ποσά.
Αίτηση αναίρεσης
Οι ανώτατοι δικαστές δέχτηκαν την αίτηση αναίρεσης που άσκησε η τράπεζα, κρίνοντας ότι το Εφετείο παραβίασε ευθέως το άρθρο 975 του ΚΠΔ και το άρθρο 31 του νόμου 1545/1985, γιατί δέχτηκε ότι οι απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων της «Ρικομέξ» είναι προνομιακές «μολονότι προέκυψαν πριν την τελευταία διετία από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού».*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου