Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Θέατρο στην Αθήνα, τρόμος στις Βρυξέλλες!

youpayyourcrisis


maskesΠηγή: Sofokleous 10
Πολιτικό θέατρο για να περάσει το νέο μνημόνιο, έστω και μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στήνει η κυβέρνηση, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με τρόμο τις εξελίξεις και παραμένουν έτοιμες να χορηγήσουν όπως - όπως στην Αθήνα την πέμπτη δόση, για να αποφύγουν την κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά από όσο παραδέχονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Αυτό που φαινόταν ως πολιτικό δράμα υψηλής έντασης χθες το πρωί, με τον πρωθυπουργό να περνά την πύλη του προεδρικού Μεγάρου και χιλιάδες διαδηλωτές να έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας, μέχρι το βράδυ είχε εκφυλισθεί σε άλλη μια πολιτική κωμωδία “made in Greece”: για λίγες ώρες η χώρα έζησε τα... γεννητούρια κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», με τον πρωθυπουργό να τελεί ατύπως σε παραίτηση, αλλά αργά το βράδυ βρέθηκε και πάλι με μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο «τιμόνι», τη σύνθεση της οποίας δεν γνώριζε ούτε ο Πρωθυπουργός, αφού σήμερα θα τη σχηματίζει, για να ζητήσει αμέσως μετά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.


Πολύ πιθανή είναι, πάντως, η απομάκρυνση του αρχιτέκτονα των δύο μνημονίων, Γ. Παπακωνσταντίνου, μια θυσία που θα έχει στόχο να εκτονώσει τις εντάσεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εξασφαλισθεί ευκολότερα η θετική ψήφος των βουλευτών, σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα έχει ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες δυσκολεύονται να κατανοήσουν, παρότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, τις ιδιαιτερότητες αυτού του κατεξοχήν ελληνικού πολιτικού θεάτρου, το οποίο παρακολουθούν με έκδηλη αμηχανία και με την υποψία ότι όλοι οι χθεσινοί ελιγμοί του πρωθυπουργού έγιναν για να δικαιολογηθεί εκ των προτέρων η αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ευρύτερη συναίνεση που ζητούσαν επιτακτικά οι Βρυξέλλες για το νέο μνημόνιο.
Το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και  των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών ζητούσαν από την Αθήνα ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις για την εφαρμογή του νέου μνημονίου, σχεδόν εκβιάζοντας τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να προωθήσουν τα σκληρά μέτρα με κάποιου είδους διακομματική συμφωνία, ή ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής. Μάλιστα, η έγκριση του μνημονίου και από τα δύο κόμματα εξουσίας είχε αναγορευθεί από τις Βρυξέλλες σε βασικό όρο όχι μόνο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και για την έγκριση του νέου δανείου διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία.
Μετά τη χθεσινή ιλαροτραγωδία, οι Βρυξέλλες παίρνουν ένα σαφές μήνυμα από το ελληνικό πολιτικό σύστημα: ευρύτερη συναίνεση στο νέο μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει, όσες προσπάθειες και αν -φανεί ότι- κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ευρώπη καλείται να δώσει τα νέα δάνεια στη βάση ενός μνημονίου που θα έχει εγκριθεί μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και θα παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί επαναδιαπραγμάτευση, αν μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αναδείξει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Όμως, όσο το ελληνικό πολιτικό σύστημα εγκυμονούσε χωρίς αποτελέσματα, η πίεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος είχε γίνει τόσο ισχυρή, που πλέον οι κυβερνήσεις εμφανίζονται έτοιμες να εγκρίνουν όπως - όπως την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, γνωρίζοντας ότι το ευρώ δεν μπορεί να αντέξει ένα «ελληνικό ατύχημα» μέσα στον Ιούλιο.
Καθώς η Moodys απειλούσε να υποβαθμίσει τις τρεις μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες, ενώ η Ιρλανδία προειδοποιούσε ότι θα «κουρέψει» τα χρέη των δύο μεγάλων προβληματικών τραπεζών της σε γερμανικές, κυρίως, τράπεζες και καθώς η έξοδος κεφαλαίων από την περιφέρεια της ευρωζώνης και από το ίδιο το ευρώ έπαιρναν χθες δραματικές διαστάσεις, ο εκπρόσωπος του «σκληρού» επιτρόπου Όλι Ρεν ανακοίνωνε ότι η παροχή της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη!
Το δε ΔΝΤ έκανε πίσω στις απαιτήσεις του να «κλειδώσει» τώρα το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας και το «μεγάλο πακέτο» νέων δανείων διάσωσης και γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει αντίρρηση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, παίρνοντας μόνο μια πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ότι κάτι θα κάνουν για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία στους επόμενους 12 μήνες.
Είναι σαφές πλέον ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές «λεπτομέρειες», όπως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η Ευρώπη θα προσφέρει και πάλι χρηματοδότηση στην Ελλάδα, για να αποφύγει μια «έκρηξη» στο προβληματικό τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Το μόνο που ζητάει πλέον -και σε αυτό θα αρκεσθεί προς το παρόν- είναι μια «κολοβή» έγκριση του νέου μνημονίου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πολύ γρήγορα, βέβαια, και το νέο μνημόνιο θα έχει την ατυχή κατάληξη του προηγούμενου, αλλά το μόνο που απασχολεί τώρα τους αξιωματούχους των Βρυξελλών είναι κερδίσουν έστω και λίγους μήνες, μέχρι να βρουν πώς θα συνδυασθεί η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με την αποφυγή κατάρρευσης των τραπεζών. Πριν λυθεί αυτή η δύσκολη εξίσωση, όλες οι απειλές προς την Ελλάδα για διακοπή χρηματοδοτήσεων θα είναι κενές περιεχομένου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου