Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

FT Deutschland: «Να σταματήσει ο ‘Μουντζούρης’ με την Ελλάδα»

tvxs


Με το παιχνίδι του «Μουντζούρη» παρομοιάζει ο συντάκτης Wolfgang Münchau, την οικονομική διπλωματία μεταξύ Βερολίνου, Φραγκφούρτης, Αθήνας και Ελσίνκι, σε άρθρο που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times Deutschland. «Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τις επόμενες πιστώσεις προς την Ελλάδα, όλοι οι συμμετέχοντες ποντάρουν στο ότι κάποιος άλλος θα χάσει την ψυχραιμία του: η Καγκελάριος, η ΕΚΤ ή οι οίκοι αξιολόγησης», γράφει χαρακτηριστικά.
Η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία τον Ιούλιο, το Βερολίνο επιδιώκει την «ήπια αναδιάρθρωση», η Φρανκφούρτη διαφωνεί με αυτή την πρόταση και το Ελσίνκι ζητά να υποθηκευτούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγυήσεις, προκειμένου να παράσχει πιστώσεις προς την Ελλάδα, σημειώνει ο Münchau.
Οι πιο σκληροί παίκτες αποδεικνύονται το Βερολίνο και η Φραγκφούρτη. Ο συντάκτης ωστόσο επικρίνει την εμμονή του Βερολίνου για μια «ήπια αναδιάρθρωση», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί καν να γίνει λόγος περί οικειοθελούς συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.
Ωστόσο, ο Münchau εκφράζει την πεποίθηση ότι με κάποιον τρόπο η ελληνική χρεοκοπία θα αποφευχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που τα πάντα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή.
Υπάρχει για παράδειγμα η πιθανότητα, το γερμανικό κοινοβούλιο να μη δώσει συγκατάθεση για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα ή η Μέρκελ να προτείνει την τελευταία στιγμή κάποια άλλη λύση για να μεταφέρει την πίεση στους υπόλοιπους παίκτες.
Μέχρι τώρα πάντως, η Ελλάδα αποδεικνύεται πολύ πειθαρχημένος παίκτης, καθώς αποδέχεται όλα τα μέτρα, είτε πρόκειται για τις σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό, τη μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ουσιαστικά κατά 20%, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ή τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ιδιωτικοποιήσεων.
Eλλοχεύει βέβαια ο κίνδυνος, το ελληνικό κοινοβούλιο να παύσει να αποδέχεται τις περικοπές, αλλά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διατηρεί μέχρι τώρα την ψυχραιμία του.
Πώς θα τελειώσει το παιχνίδι; Μάλλον άσχημα, εκτιμά ο Münchau. Κάποια στιγμή κάποιος θα χάσει την ψυχραιμία του. Ισχυρές προκαταλήψεις βρίσκουν ήδη έδαφος σε Ελλάδα και Γερμανία, και οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πιθανόν να υποστούν μεγάλο πλήγμα, ενώ μόλις τώρα ξεκινούν οι συζητήσεις για την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το παιχνίδι του «Μουντζούρη» μπορεί να αναπτύξει μία πολύ επικίνδυνη δυναμική. Και σίγουρα δεν θα υπάρξουν νικητές, παρά μόνον ηττημένοι, καταλήγει ο αρθρογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου