Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

H Ευρώπη που αντιστέκεται- Εκατομμύρια άνθρωποι στους δρόμους και τις πλατείες

giorgossarris

 Με κορυφαίες την Ελλάδα του μνημονίου και την Ισπανία του απίστευτου 21% επίσημης ανεργίας οι λαοί της Ευρώπης βγήκαν και χθες στους δρόμους δηλώνοντας δυναμικό παρόν στις εξελίξεις.
Το Συνταγμα και οι άλλες Ελληνικές πλατείες πλημμύρισαν και πάλι, ενώ τεράστιες συγκεντρώσεις έγιναν στην Μπαρτσελόνα, τη Μαδρίτη και ΄πολλές πόλεις της Ισπανίας. Φαινεται όμως ότι εκτός από τη Γαλλία που ήδη είναι στο χορό (ας μην ξεχνάμε τις συγκλονιστικές πορείες συλλαλητήρια των απεργ'ων του φθινόπωρου) και οι λαοί άλλων χωρών δηλώνουν την παρουσία τους. Στην Ιταλία αλλά και στη Γερμανία και το Βέλγιο έγιναν χθες ογκώδεις συγκεντρώσεις. Στο Βερολίνο μάλιστα οι Γερμανοί συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας εναντίον των Ελλήνων!
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε μιλπανε από μόνες τους.
Ωραία στιγμή στο Συνταγμα η σύνδεση μέσω skype με την Πιάτσα Καταλούνια της Μπαρτσελόνα, όπου 200000 λαού χειροκρότησαν τους Έλληνες συντρόφους(-ισες) και αδερφούς(-ες) τους και φωναξαν μαζί συνθήματα! Το "ΕL PUEBLO UNIDO JAMAS SERA VENCIDO" (λαός ενωμένος ποτε νικημένος) ακούστηκε και στην πλατεία Συντάγματος και στην Πιατσα Καταλούνια.


Πολύ ενδιαφέρουσα αν υπολποιηθεί η χθεσινή απόφαση της πλατείας για δημιουργία απεργιακών επιτροπών για τη στήριξη των απεργιών των εργαζομένων. Μια άλλη πολύ καλή πρόταση που κατατέθηκε που καλούσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα σωματεία τους και να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την είδα σήμερα αγνώριστη στα ψηφίσματα με σημείωση ότι δεν αφορά τοο "σωμα". Από τα "χαμένα στη μετάφραση" της συνέλευσης. Παντως χθες το κλίμα ήταν πολύ πιο φιλικό προς σωματεία και εργαζόμενους από ότι συνήθως, όπου υπάρχει υπερβολική επιφύλαξη αν όχι άρνηση προς τους οργανωμένους εργατικούς αγώνες. Οι ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν είναι το ίδιο με τα ταξικά σωματεία, συνδικάτα κλπ.(πρωτοβάθμια ή μη) . Μην τρελαθούμε.
Επίσης ηταν ολοφάνερο οτι η κυβέρνηση απειλήθηκε σοβαρά την Τετάρτη όταν η πίεση που ασκήθηκε από την ταυτόχρονη παρουσία εργατικών συνδικάτων, πολιτικών οργανώσεων και κινήματος των πλατειών στο Σύνταγμα ήταν πολύ μεγαλύτερη από το συνιθισμένο. Η ενότητα του πολύχρωμου αντικειμενικά λαού έχει εναν απίστευτο ηλεκτρισμό που ενοχλεί πολύ. Η πίεση αυτή ήταν που έφερε ξανα στους δρόμους για πρώτη φορά από το ξεκίνημα του κινήματος των πλατειων το γνωστό χορευτικό ντουέτο ΜΑΤ-μπάχαλοι και κατόπιν την άγρια δολοφονική καταστολή. Δε λέω ότι όλοι όσοι φόρεσαν κουκούλα εκείνη τη μερα ειναι χαφιέδες, αλλά φάνηκε ποιος έχει το πρόσταγμα και ποιος αποφασίζει τις σοβαρές κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου