Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Συρία: Αιματηρή εισβολή στην πόλη Χάμα με τουλάχιστον 95 νεκρούς

το Βήμα

Άρματα μάχης εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην εξεγερμένη πόλη
Συρία: Αιματηρή εισβολή στην πόλη Χάμα με τουλάχιστον 95 νεκρούς



 Άρματα μάχης και στρατιώτες εισέβαλαν τα ξημερώματα της Κυριακής στην εξεγερμένη πόλη Χάμα της Συρίας, η οποία βρισκόταν υπό πολιορκία για ένα τουλάχιστον μήνα. Η προσπάθεια του στρατού να καταπνίξει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε τουλάχιστον 95 ανθρώπους, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

«Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν επίθεση στη Χάμα και άνοιξαν πυρ στους πολίτες, σκοτώνοντας 95», είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμάρ Κουράμπι, ο οποίος υποστήριξε ότι έχει καταρτίσει έναν κατάλογο όπου μέχρι στιγμής έχει καταγράψει τα ονόματα 62 θυμάτων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι την Κυριακή άλλοι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντέιρ Έζορ της ανατολικής Συρίας, έξι στην πόλη Χαράκ και ένας στο Μπουκάμαλ.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βροχή πυρών από βαρέα όπλα στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν κοπεί στις κύριες συνοικίες της πόλης -μία τακτική που ακολουθεί συνήθως ο στρατός της Συρίας όταν εισβάλει σε μία πόλη.

Το κρατικό πρακτορείο δίνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα της κατάστασης στην πόλη Χάμα: Μετέδωσε ότι δεκάδες ένοπλοι εξεγερμένοι έχουν ανέβει σε στέγες κτιρίων στη Χάμα και «πυροβολούν για να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους».

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ένοπλες ομάδες» πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα, προκάλεσαν ζημιές σε κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, έστησαν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα στις εισόδους και στους δρόμους της πόλης. Όπως γράφει το το SANA, «οι μονάδες του στρατού απομακρύνουν τα οδοφράγματα που έστησαν οι ένοπλες οργανώσεις στην είσοδο της πόλης».

Η Χάμα υπήρξε σκηνή μεγάλης σφαγής το 1982, όταν ο πατέρας του προέδρου Άσαντ, ο πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, χρησιμοποίησε το στρατό για να καταστείλει εξέγερση του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τότε τη ζωή τους πάνω από 30.000 άνθρωποι, στο αιματηρότερο επεισόδιο της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλη μία σφαγή στη Χάμα» και ότι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες εάν νέα τέτοιο γεγονός επαναλαμβανόταν.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, την πόλη επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, σε μία ένδειξη διεθνούς υποστήριξης σε αυτό που περιέγραψε ως ειρηνικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ προσπαθεί από τον Μάρτιο να καταστείλει την εξέγερση κατά του 11χρονου καθεστώτος του. Οι Αρχές έχουν διώξει από τη χώρα τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, καθιστώντας δύσκολη την επιβεβαίωση των γεγονότων.

Σύλληψη αντιφρονούντα καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον σεΐχη Ναουάφ αλ-Μπασίρ, τον αρχηγό της φυλής Μπακάρα, ένα από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σύμφωνα με τις πηγές, η σύλληψη του Μπασίρ από πράκτορες της μυστικής αστυνομίας έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στη συνοικία Έιν Κιρς της Δαμασκού. Λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του ο Μπασίρ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι αγωνίζεται για να σταματήσει την ένοπλη αντίσταση στη στρατιωτική επίθεση που δέχεται η πρωτεύουσα του Ντέιρ αλ-Ζορ και να πείσει τους κατοίκους να υιοθετήσουν ειρηνικές μεθόδους απέναντι στις δολοφονίες από τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Πόλεμος κατά του λαού», λένε οι ΗΠΑ

Οι συριακές Αρχές έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του λαού της χώρας με την επίθεση που έκαναν στην πόλη Χάμα, υποστήριξε ο επιτετραμμένος σε θέματα Τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Συρία, Τζ.Τζ. Χάρντερ μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

«Είναι απελπιστικό. Οι Αρχές πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο μπορούν να παρατείνουν την ύπαρξή τους εμπλεκόμενες σε πόλεμο με τους ίδιους τους πολίτες τους», δήλωσε. Χαρακτήρισε δε «ανοησίες» τις αναφορές του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείο της Συρίας SANA για την εκδίωξη ενόπλων που «πυροβολούσαν για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου