Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

"Σταδιακά η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας"

«Η διαδικασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει», υποστηρίζει ο Γερμανός Κλέμενς Φουστ, καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων» εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle.
Η περικοπή του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι της τάξης του 50%-60%, υποστηρίζει ο ίδιος. «Μόνο σε αυτήν την περίπτωση, τονίζει, θα είχε η χώρα μια προοπτική. Αλλά και τότε η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία για να ευημερήσει» προσθέτει. «Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα.
Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια» σημειώνει μεταξύ άλλων, και σχολιάζει: «Σε περίπτωση πτώχευσης, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης». Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου