Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Χιλιάδες ξανά οι πληγέντες από τον Εγκέλαδο

 Από άρθρο στο Ριζοσπάστη

 Ηδη έχουν καταμετρηθεί 272 νεκροί

Εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών σημειώνουν ότι δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα ερείπια, με τα σωστικά συνεργεία, στα οποία συμμετέχουν 2.400 διασώστες, να δίνουν μάχη με το χρόνο για την ανεύρεση επιζώντων. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μένουν σε σκηνές ή έξω, σε μία περιοχή με 1.750 μέτρα υψόμετρο και περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, παγώνοντας από το κρύο, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Ομάδα διασωστών, φάρμακα και τρόφιμα έχει ήδη στείλει το Ιράν, ενώ πρόθυμοι να βοηθήσουν έχουν δηλώσει το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ρωσία, ενώ τη στήριξή της δηλώνει και η Αρμενία. Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεχθεί βοήθεια πέραν του Ιράν.
Επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σχεδόν το σύνολο των σπιτιών στα χωριά έχουν καταστραφεί λόγω του χαρακτήρα της κατασκευής, χωρίς να αναφέρεται στις ευθύνες του τουρκικού κράτους στη νέα τεράστια καταστροφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη - ιδιαίτερα σεισμογόνος - περιοχή κατοικείται κυρίως από Κούρδους, είναι ιδιαίτερα φτωχή, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα κτίσματα, που στην πλειοψηφία τους είναι παράνομα και πλινθόκτιστα, χωρίς να τηρούνται οι όροι αντισεισμικής προστασίας, με αποτέλεσμα να γίνουν παγίδα θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες του τουρκικού κράτους, που αδιαφορεί για την τύχη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ευνοώντας τις εγκληματικές παρατυπίες στη δόμηση, αδιαφορώντας για την αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση του πληθυσμού και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του εκ των υστέρων, αφού εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου