Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου: Η Α. Διαμαντοπούλου εξυπηρετεί ημετέρους

Bαθύ κόκκινο

 Για τον ρόλο και την πολιτεία της Αννας Διαμαντοπούλου έχουν γραφτεί πάρα πολλά όχι μόνο για τις επιδώσεις της στην εφαρμοζόμενη πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας στην οποία πρωτοστατεί, αλλά έχουν και υπάρξει σοβαρές αιχμές για ενέργειες της που σαφώς εμπίπτουν στον ποινικό κώδικα και θα έπρεπε να απολογηθεί.

Ενα θέμα, λοιπόν που πρωτοείχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Το Παρών» -έκανε λόγο ότι «ούτε στην Ουγκάντα δεν συμβαίνουν αυτά» αναφερόμενη η εφημερίδα για πρόχειρο διαγωνισμό που έκανε το υπουργείο Παιδείας για προμήθεια βιβλίων αξίας 10.000.000 ευρώ-  ξαναβλέπει το φως της δημοσιότητας, αφού τα περασμένα δημοσιεύματα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) κάνει λόγο καθαρά ότι η Διαμαντοπούλου εξυπηρετεί ημετέρους. Συγκεκριμένα ο ΣΕΚΒ καταγγέλλει ότι για την παραγωγή των σχολικών βιβλίων της φετινής χρονιάς, αντί να διεξαχθεί διεθνής διαγωνισμός, όπως ορίζεται από το νόμο, συστάθηκε μια επιτροπή αξιολόγησης του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων και μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων με τρεις εταιρείες αγόρασε 9.915 τόνους χαρτί, έναντι 10.495.973 ευρώ, συν ΦΠΑ 2.500.000 ευρώ. «Πρόκειται για την ακριβότερη τιμή της αγοράς» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΒ με το Δημόσιο να ζημιώνεται κατά 5 εκατ ευρώ, 2,5 εκατ. ευρώ από την καθαρή αξία του προϊόντος και 2,5 εκατ. ευρώ πό τον ΦΠΑ που δεν θα καταβαλλόταν αν εισαγόταν απευθείας από τον ΟΕΔΒ, όπως συνηθίζεται.

Οι καταγγελίες όμως του ΣΕΚΒ σε βάρος της Α. Διαμαντοπούλου δεν σταματούν εδώ. Παράλληλα οι έλληνες εκδότες καταγγέλλουν ως «παράνομη και αντισυνταγματική» την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει υπό την αιγίδα του δράση εκδοτικού οίκου που αφορά σε πρόγραμμα ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας σε μικρούς μαθητές. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σχετικές εγκυκλίους στα σχολεία προτρέποντας τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή στην δράση αυτή με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να έχει εξασφαλισμένα έσοδα 500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου