Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αιματηρές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας στη Ρουμανία


ΑΥΓΗ
Τις μεγαλύτερες κοινωνικές συγκρούσεις της τελευταίας εικοσαετίας προκαλεί η πολιτική λιτότητας στη Ρουμανία, μια από τις πρώτες ευρωπαικές χώρες που εφάρμοσε τις συνταγές του ΔΝΤ. Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα χθες, χιλιάδες άτομα κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, ενώ δεκάδες είναι οι συλλήψεις.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν ο υφυπουργός Υγείας, Ραέντ Αραφάτ, υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες. Αν και το σχετικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε την επόμενη ημέρα, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις παίρνοντας πολύ σύντομα τον χαρακτήρα γενικευμένης διαμαρτυρίας για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Την Κυριακή, ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες εναντίον μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν κοντά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επεισόδια αναφέρθηκαν και στην πλατεία Ουνιρίι, στο κέντρο της ρουμανικής πρωτεύουσας. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σε άλλες περίπου 20 πόλεις, όπως η Τιμισοάρα και το Ιάσιο.
Κρατώντας ρουμανικές σημαίες με τρύπες στη μέση -κάτι που παραπέμπει ευθέως στις διαδηλώσεις του 1989 κατά του καθεστώτος Τσαουσέσκου- οι διαδηλωτές φώναζαν "παραιτηθείτε" και κρατούσαν πανό που έγραφαν "θέλουμε σεβασμό" και "όχι άλλη διαφθορά". Το μήνυμα φαίνεται να απευθύνεται τόσο στον πρόεδρο της χώρας, Τραϊάν Μπασέσκου, όσο και στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Έμιλ Μποκ, η οποία έχει λάβει σειρά επώδυνων μέτρων λιτότητας βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και την περικοπή των μισθών στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα αυτά συναντούν την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, καθώς η χώρα πασχίζει να βγει από την ύφεση. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μποκ επισκέφθηκε σε νοσοκομείο έναν από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών. "Το να πετάει κανείς πέτρες δεν είναι λύση, αυτό που χρειαζόμαστε είναι διάλογος" δήλωσε σημειώνοντας πως σε περίοδο κρίσης η "πολιτική σταθερότητα" είναι αναγκαία.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό - Φιλελεύθερο Κόμμα ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στο Κοινοβούλιο για να εξεταστεί "η τρέχουσα πολιτική κατάσταση και οι χωρίς προηγούμενο κοινωνικές εντάσεις". Το κόμμα υποστήριξε ότι "καθώς η Ρουμανία μοιάζει πλέον να είναι ακυβέρνητη, μόνη λύση είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές". Οι βουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου