Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γενική απεργία στο Βέλγιο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες - «Παραλύει» η χώρα

TA NEA

Η πρώτη γενική απεργία στο Βέλγιο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμένεται να προκαλέσει πλήρη παράλυση στη χώρα, την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, το ίδιο και τα λεωφορεία και τα τραμ, πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά, ενώ απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo.

Το αεροδρόμιο Charleroi, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

Το εάν θα γίνουν πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο έξω από τις Βρυξέλλες δεν έχει γίνει γνωστό.

Οι συρμοί υψηλής ταχύτητας, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, είχαν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά το βράδυ της Κυριακής.

Τα συνδικάτα κάλεσαν στην πρώτη γενική απεργία από το 1993 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης υπό τον Ελιό ντι Ρούπο να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης και να επιβάλει σειρά μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση 11,3 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παγώσει δαπάνες 1,3 δισ. ευρώ μετά την προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το όριο του 3% φέτος για να αποφύγει την επιβολή προστίμου και να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι τα δημοσιονομικά της χώρας τέθηκαν υπό έλεγχο.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μιμήθηκε τους Standard & Poor's και Moody's και υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας την Παρασκευή με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τις ανησυχίες για την επιδεινούμενη κρίση χρέους και την ύφεση που θα μπορούσε να υποσκάψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ήδη ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι κατώτερη του 0,8% που προέβλεπε στον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου, με την προοπτική της στασιμότητας ή της συρρίκνωσης του εγχώριου προϊόντος να θεωρείται βέβαιο ότι θα την ωθήσει σε νέες περικοπές όταν επανεξετάσει τον προϋπολογισμό το Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να εξοικονομήσει ή να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 ως 2 δισ. ευρώ ακόμα.

Ήδη οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα διαφωνούν έντονα για το από πού θα πρέπει να προέλθουν τα πρόσθετα αυτά κεφάλαια.

Το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ντι Ρούπο λέει ότι οι πλούσιοι πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος, ενώ οι Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες, που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού έξι κομμάτων, ερίζουν ότι οι υψηλότεροι φόροι θα ωθήσουν τη χώρα σε ύφεση και ότι οι κρατικές δαπάνες μπορούν και πρέπει να μειωθούν περαιτέρω.

Η κινητοποίηση συμπίπτει με την 17η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Υπό διαπραγμάτευση είναι η οριστικοποίηση της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου