Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Άλλα λες, άλλα κάνεις, κι άλλα εννοείς...

το ποντίκι

thumb
Από το Μαρικάκι
Πασχίζει εδώ και μέρες ο Κουβέλης να πείσει ότι η καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης είναι μια πράξη που η Δημορκατική Αριστερά την εννοεί πλήρως και δεν είναι ένας ελιγμός προκειμένου να μην τη χρεωθεί σε μια στιγμή που δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στρέφονται προς τον συγκεκριμένο νεότευκτο, αλλά όχι και νέο στην πολιτική πιάτσα, χώρο.
Στο Βήμα της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης σημειώνει ότι καταψήφισε τη δανειακή γιατί μπορούσε, θεωρεί ο ίδιος, να συνοδευτεί από άλλο πλαίσιο, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης (επουδενί όμως δε λέει να πούμε όχι στο δάνειο):
«Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τους εφαρμοστικούς νόμους, τη δανειακή σύμβαση και όλους τους εκτελεστικούς νόμους. Καταψηφίσαμε από τη σκοπιά της αποφυγής της χρεοκοπίας, με την επιλογή  της υλοποίησης άλλων συγκεκριμένων πολιτικών που θα ανατρέπουν τη σημερινή άδικη κατανομή των βαρών προσαρμογής, θα συγκροτούν ένα ενιαίο πλέγμα αντιμετώπισης των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού  κράτους. Διατυπώσαμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης, που, ενώ λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ’ αυτούς».
Βέβαια, περιττές – «οικονομίστικες» - αναφορές λείπουν, δηλαδή πώς θα αποπληρωθεί ένα τόσο μεγάλο χρέος που βαίνει αυξανόμενο προκαλώντας βαθιά ύφεση, και ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί και η εσωτερική κατάσταση της χώρας, με την οικονομία όχι απλώς σε επίπεδα εππιβίωσης αλλά και ανάπτυξης, η οποία υπονοείται ότι θα είναι τέτοια που θα μας φτάνει και για να ζούμε καλά και για να πληρώνουμε τους δανειστές...
Αυτά δεν χρειάζονται για όποιον τρέχει με κεκτημένη επικοινωνιακή ταχύτητα, κι ένα «καταψηφίσαμε» θεωρείται ότι αρκεί για να «εγκλωβίσει» τις εντυπώσεις.
Να όμως που το «καταψηφίσαμε» δεν φαίνεται να απορρέει από μια εμπεδωμένη πολιτική πεποίθηση του κόμματος, αλλά ίσως να παραπέμπει σε ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του πακέτου για την Ελλάδα στη γερμανική βουλή, ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Ευρωπαϊκή κι Εξωτερική Πολιτική με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στη γερμανική αριστερά (Die Linke) επειδή καταψήφισε το πακέτο που και η ΔΗΜΑΡ, στο εσωτερικό της χώρας, καταψήφισε!
Η ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Τουλάχιστον απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το κόμμα “Aριστερά” (Die Linke), κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες χρειάζονται την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη αντί για τον επαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με το λαϊκισμό. Ευτυχώς, άλλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις - SPD και Πράσινοι - δεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Άλλα λέει, άλλα κάνει κι άλλα εννοεί λοιπόν η υπεύθυνη, «κυβερνώσα» Αριστερά;
Η ανακοίνωση αποσύρθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, αλλά μια ζημιά μάλλον έχει γίνει, και έρχεται να προστεθεί στην προ ολίγων μηνών ανοιχτή διαφωνία και αποχώρηση από την ΚΕ στελεχών για την μη στήριξη της συγκυβέρνησης.
Και το ερώτημα είναι για πόσο ο Κουβέλης θα καταφέρνει να κρατάει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα μεταξύ εκείνων που λένε «ναι» σε όλα και θα ήθελαν ανοιχτή στήριξη των μνημονίων, ενδεχομένως και συμμετοχή σε κυβερνητικά πόστα κι εκείνων που προτιμούν το ρόλο της δύναμης που αντιπολιτεύεται ασκώντας «εποικοδομητική κριτική»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου