Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«Κούρεμα» 150 εκατ. στα ΑΕΙ-ΤΕΙ !

 "HMEΡΗΣΙΑ"

Στα πρόθυρα «χρεοκοπίας» βρίσκονται τα ΑΕΙ της χώρας. Το «κούρεμα» των αποθεματικών τους έχει οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 150 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πανεπιστήμια και ΤΕΙ να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές ανάγκες λειτουργίας τους.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν σε χθεσινή έκτακτη σύνοδό τους να προχωρήσουν σε προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας των ΤΕΙ την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ φέρονται αποφασισμένοι ακόμη και να καταθέσουν τα «κλειδιά» των ιδρυμάτων, υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους στο υπουργείο Παιδείας. Τα ταμεία των ΤΕΙ έχουν «αδειάσει», με τα αποθεματικά κεφάλαια να έχουν μειωθεί από 75 εκατ. ευρώ συνολικά σε μόλις 15-16 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι «κούρεψαν» από 50%-70% τα αποθεματικά που ενδεικτικά έφταναν τα 31 εκατ. στο ΕΜΠ, 13 εκατ. στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, 9,1 εκατ. στο ΤΕΙ Αθήνας, 7,9 εκατ. στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Σύσκεψη
Σήμερα, εξάλλου, οι πρυτάνεις θα πραγματοποιήσουν εκτάκτως σύσκεψη για το θέμα, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας.
«Τα πανεπιστήμια της χώρας με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ενέταξε σε Κοινά Κεφάλαια και επένδυσε σε ομόλογα του Δημοσίου τις καταθέσεις των λογαριασμών τους, οι οποίες προέρχονται από επιχορηγήσεις για τη λειτουργία τους και των προσόδων από τη διαχείριση αυτών, χωρίς τη βούληση των ιδρυμάτων. Αποτέλεσμα είναι η χρήση των λογαριασμών των πανεπιστημίων για την ολοκλήρωση του PSI, δημιουργώντας τεράστια και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων για τα οποία υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας τους» αναφέρουν οι πρυτάνεις, σε ανακοίνωσή τους. Οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «αυθαίρετες» τις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος και ζητούν την επιστροφή των αφαιρεθέντων ποσών στους λογαριασμούς των πανεπιστημίων προειδοποιώντας, σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και με μηνύσεις εναντίον της διοίκησης της τράπεζας.
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι κινήσεις της διοίκησής της ήταν απολύτως νόμιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου