Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Γενική απεργία σήμερα στην Ισπανία

Πρώτο Θέμα


 
 
Γενική 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα τα ισπανικά συνδικάτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις υπαλλήλων από τις εταιρείες και δυσχερέστερες τις μισθολογικές αυξήσεις σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ραχόι ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις. Η Μαδρίτη ελπίζει ότι με τη μεταρρύθμιση θα βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και θα υπάρξει μεγαλύτερη προθυμία των εργοδοτών για νέες προσλήψεις.

Αντίθετα, οι μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες CCOO (Επιτροπές Εργατών) και UGT (Γενική Ένωση Εργαζομένων) υποστηρίζουν ότι προκειται για την πιο βαθιά περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων μετά την επιστροφή της Ισπανίας στη δημοκρατία."

Η ανεργία στην Ισπανία έχει φθάσει στο 23% – είναι η υψηλότερη στον ανεπτυγμένο κόσμο, με έναν στους δύο Ισπανούς να είναι άνεργοι στο ηλικιακό φάσμα των κάτω των 25 ετών.

Η μεταρρύθμιση μειώνει τον αριθμό των ημερών για την αποζημίωση απόλυσης στις 33 ανά έτος εργασίας, και σε 20 ημέρες το όριο των απολύσεων για οικονομικούς λόγους. Έως σήμερα το αντίστοιχο όριο ήταν 45 ημέρες. Παράλληλα, η νομοθεσία προσπαθεί να ενθαρρύνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσλάβουν νέους, δημιουργώντας ειδικού τύπου συμβάσεις εργασίας.

Απεργία διαρκείας ξεκινά η Iberia
Την πραγματοποίηση απεργίας 30 ημερών, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 9 Απριλίου ως τις 20 Ιουλίου, αποφάσισαν σήμερα οι πιλότοι της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Iberia, για να διαμαρτυρηθούν κατά της δημιουργίας της Iberia Express, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο τους Sepla.

Η πρώτη πτήση της Iberia Express, θυγατρικής χαμηλού κόστους που αποσκοπεί να καλύψει το ελλειμματικό τμήμα των πτήσεων μικρών και μεσαίων αποστάσεων της Iberia, έγινε την Κυριακή, καθώς η διεύθυνση σύναψε συμφωνία με την πλειοψηφία του προσωπικού, εκτός των πιλότων, με τους οποίους άρχισε μεσολάβηση, μέσω εκπροσώπου της κυβέρνησης.

Οι πιλότοι πήραν την απόφαση γι' αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις «λόγω της έλλειψης συμφωνίας στη μεσολάβηση που πρότεινε η κυβέρνηση», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο τους.

«Η διένεξη μεταξύ των πιλότων και της εταιρείας επικεντρώνεται στη δημιουργία της νέας θυγατρικής Iberia Express, η οποία παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση των πιλότων σε πολλά σημεία, μεταξύ των οποίων ο διαχωρισμός της δραστηριότητας της μητρικής εταιρείας», επισημαίνει το Sepla.

Ως εκ τούτου η Iberia «προβλέπει να μεταφέρει 40 αεροπλάνα της μητρικής στη νέα θυγατρική, το οποίο θα σήμαινε την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας», καταλήγει το Sepla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου