Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ισπανικά χαστούκια στον Ραχόι

Γ.Δελαστίκ-έθνος

Θριαμβευτικό ήταν το κλίμα στο ρεπορτάζ της Παρασκευής της αμερικανικής εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», το οποίο αναφερόταν στις τοπικές εκλογές της Ανδαλουσίας, της πολυπληθέστερης από τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, με 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίες θα γίνονταν μετά από δύο ημέρες. «Η ψήφος θεωρείται ως επικύρωση της ώθησης λιτότητας της Ισπανίας» πανηγύριζε προκαταβολικά ο τίτλος της σχεδόν ολοσέλιδης ανάλυσης. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παρουσιαζόταν ως βέβαιος πορθητής του τελευταίου οχυρού των σοσιαλιστών, οι οποίοι κυβερνούν αδιαλείπτως αυτή την περιοχή επί... τριάντα χρόνια! Από το 1982, οπότε και ιδρύθηκαν συνταγματικά οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, η Ανδαλουσία έχει γνωρίσει μόνο σοσιαλιστικές τοπικές κυβερνήσεις, καμία άλλη!
«Στο πρώτο τεστ της κάλπης για τη γραμμή λιτότητας του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το συντηρητικό κόμμα του φαίνεται ότι θα κερδίσει μια ιστορική νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας... Θα αποτελέσει απόδειξη της συνεχιζόμενης υποστήριξης (σ.σ. των ψηφοφόρων) στο σχέδιο του Ραχόι να επισκευάσει μια από τις μεγαλύτερες πάσχουσες οικονομίες της Ευρώπης με βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό και δομικές μεταρρυθμίσεις» έγραφε η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας.
Οι εκλογές έγιναν την Κυριακή. Το χθεσινό ρεπορτάζ για το θέμα αυτό της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ήταν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. «Η οπισθοδρόμηση στις εκλογές στην Ισπανία σπέρνει καινούργιες αμφιβολίες για τις προσπάθειες λιτότητας - Οι εκλογές στην Ανδαλουσία είχαν παρουσιαστεί ως δημοψήφισμα για τις προσπάθειες του Ραχόι να διορθώσει την οικονομία» έγραφαν τώρα οι τίτλοι της αμερικανικής εφημερίδας.
Η πολιτική άγριας λιτότητας του Ραχόι ανέτρεψε αρνητικά για το κόμμα του όλες τις δημοσκοπήσεις. Πάνω από 400.000 κάτοικοι της Ανδαλουσίας που είχαν ψηφίσει τη Δεξιά στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2011, μόλις προ τετραμήνου, δεν πήγαν να ψηφίσουν αυτή τη φορά. Ετσι, παρά την κατάρρευση κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες του σοσιαλιστικού κόμματος που βαρύνεται με σοβαρότατα οικονομικά σκάνδαλα καταχρήσεων τοπικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η άνοδος του Λαϊκού Κόμματος ήταν αναιμική, μόλις 2 εβδομάδων.
Οι ψήφοι των σοσιαλιστών της Ανδαλουσίας κατευθύνθηκαν προς την Ενωμένη Αριστερά, που διπλασίασε τις έδρες της και έτσι παρόλο που η Δεξιά βγήκε οριακά πρώτη, θεωρείται βέβαιο ότι οι σοσιαλιστές θα παραμείνουν στην εξουσία στην Ανδαλουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας τοπικά με την Ενωμένη Αριστερά.
Σαν να μην έφτανε το εκλογικό χαστούκι της «Μαύρης Κυριακής» για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην Ανδαλουσία, του είχε ήδη χαρίσει ένα... «Μαύρο Σάββατο» μια άλλη ισπανική περιοχή: η Καταλονία.
Εκεί ο Ραχόι δέχτηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα από τους ομοϊδεάτες τους, τους Καταλανούς δεξιούς, οι οποίοι συνεργάζονται μαζί του. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, το κυβερνών δεξιό καταλανικό κόμμα αποφάσισε να υιοθετήσει επισήμως στο πρόγραμμά του το αίτημα της... ανεξαρτησίας της Καταλονίας!
«Το κόμμα μας πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειές του στο ξεδίπλωμα αυτής της ιδέας, πρέπει να προωθήσει τον διάλογο στους κόλπους της κοινωνίας για να οικοδομήσουμε το δικό μας κράτος που μας εγγυάται την επιβίωση ως έθνους και τη βιωσιμότητα ως κοινωνίας, που σήμερα απειλούνται» αναφέρει επί λέξει η απόφαση του συνεδρίου. Στη Μαδρίτη επικράτησε πανικός μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση των δεξιών Καταλανών. «Θρίαμβος του τομέα που τάσσεται περισσότερο υπέρ της εθνικής κυριαρχίας» έγραφε στους πρωτοσέλιδους τίτλους της την Κυριακή η κεντροαριστερή «Ελ Παΐς», η οποία χθες επανήλθε στο θέμα με κύριο άρθρο της.
«Ενώπιον του εύρους της κρίσης, κάθε άλλο παρά ηρεμία είναι αυτό που προκαλεί το κυβερνών καταλανικό κόμμα, που ανεπιφύλακτα προβαίνει σε επίδειξη ανωριμότητας και ξεσπάσματα εθνικής κυριαρχίας... Αυτά δεν αντιστοιχούν με την προβλέψιμη αστική δύναμη, ήρεμη και υπεύθυνη που ήταν μέχρι τώρα» γράφει μεταξύ άλλων.
ΑΠΟΦΑΣΗ
«Καταλονία ελεύθερη!»
ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ περιθώρια αμφίσημων ερμηνειών η θέση που υιοθέτησαν οι δεξιοί Καταλανοί στο συνέδριό τους: «Θέλουμε να κληροδοτήσουμε στο μέλλον μια Καταλονία ελεύθερη, δίκαιη και ανεξάρτητη, η οποία θα καταλαμβάνει έναν δικό της χώρο στον κόσμο του 21ου αιώνα» αναφέρει επί λέξει η απόφαση του συνεδρίου τους. Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση και πάνω απ' όλα η προσπάθεια δήθεν αντιμετώπισή της με πολιτικές ακραίας λιτότητας που εξαθλιώνουν τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, έχει ως αποτέλεσμα -πέραν των άλλων, οικονομικών συνεπειών- και την πρόκληση ρηγμάτων σε εκείνα τα εθνικά κράτη της Ευρώπης όπου υπάρχουν προϋποθέσεις διασπάσεών τους μέσω της ενίσχυσης αποσχιστικών τάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου