Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ισπανία : Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά ...πότε

SOFOKLEOUS10
spanishbanks
Βέβαιοι ότι η Ισπανία θα χρειαστεί διάσωση, εμφανίζονται οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν, αλλά πότε η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης.
Μπορεί οικονομολόγοι και αναλυτές να μην είναι σε θέση να προσδιορίσουν το ποσό το οποίο θα χρειαστεί για τη διάσωσή της χώρας της Ιβηρικής, ή πότε ακριβώς θα χρειαστεί αυτό το ποσό, ωστόσο η πλειοψηφία εμφανίζεται βέβαιη ότι  η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να αποφύγει τελικά ένα πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων για τις τράπεζές ή ακόμα και για το ίδιο το κράτος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχει τονίσει  επανειλημμένως ότι η Ισπανία δεν επιθυμεί, ούτε χρειάζεται πακέτο στήριξης, ενώ και οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν διαψεύσει κατά καιρούς τη διεξαγωγή ανάλογων συζητήσεων.
Πάντως όπως υποστηρίζει το Reuters, οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστεί ναπροσφύγουν στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF) για βοήθεια, ώστε να καλύψουν τις απώλειες που προκλήθηκαν από την  κρίση στην αγορά ακινήτων και η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της.
Επιπλέον, οι επενδυτές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τον αν η κεντροδεξιά κυβέρνηση Rajoy, είναι σε θέση να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας, την ώρα που η ισπανική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία εκτινάσσεται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όπως σχολιάζει ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες, η Ισπανία θα χρειαστεί κεφάλαια από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ενώ διακρίνει το τέλος της ισπανικής κρίσης, μόνο στην περίπτωση που σταθεροποιηθεί η πολύπαθη αγορά ακινήτων.
Όπως εξηγεί η Μαδρίτη είναι πιθανό ότι  μπορεί να περιμένει για κάποιο διάστημα. «Η εικόνα της Ισπανίας είναι δραματική, ωστόσο είναι τόσο δραματική, ώστε να χρειάζεται ένα  πακέτο στήριξης αύριο; Όχι, απαντά ο αναλυτής της ING, ενώ σημειώνει πως δεν θα του έκανε εντύπωση αν δε ορίζοντα εξαμήνου, οι ισπανικές ράπεζες χρειαστούν κάποιου είδους βοήθεια.
Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναζωπυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της χώρας να υπερβαίνουν το ψυχολογικό όριο του 6%, επίπεδο που έσπρωξε τις άλλες χώρες στο να αναζητήσουν πακέτα διάσωσης.
Την περασμένη εβδομάδα οι ανησυχίες για την τύχη της ισπανικής οικονομίας αναζωπυρώθηκαν , καθώς η απόδοση του 10 ετούς ομολόγου, σκαρφάλωσε σε υψηλό έτους, ξεπερνώντας το επίπεδο συναγερμού του 6%, με τους αναλυτές μάλιστα να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν ανοδικά , οδεύοντας προς το 7%, επίπεδο μη βιώσιμο.
Το πλεονέκτημα της Ισπανίας είναι ότι μέχρι στιγμής έχει αντλήσει από τις αγορές σχεδόν τα μισά από τα 86 δις. ευρώ που χρειάζεται φέτος, ενώ έχει αντλήσει και φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία διοχετεύθηκε στις τράπεζες.
Ωστόσο, ο τραπεζικός τομέας παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για την ισπανική οικονομία, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε δίνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ πριν αποτελούσε τον στυλοβάτη της ισπανικής οικονομίας.
«Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να λύσει τα προβλήματα της Ισπανίας»
Αυτό διεμύνησε ο επικεφαλής  της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Jens Weidmann, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters.
Όπως υποστήριξε, η Ισπανία θα πρέπει να πάαρει το μήνυμα από την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογά της, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα ριζικά, κι όχι να στρέφεται προς την ΕΚΤ αναζητώντας βοήθεια μέσω της αγοράς ομολόγων, καθώς αυτή η παρέμβαση δεν αποτελεί οριστική λύση του προβλήματος.
Όπως τόνισε, δεν βλέπει κάποιο λόγο για ένα τρίτο πρόγραμμα φθηνού δανεισμού από την ΕΚΤ, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ισπανική κρίση, δηλώνοντας πως  δεν φτάνει το τέλος του κόσμου, όταν το κόστος  μακροπρόθεσμου δανεισμού μιας χώρας ξεπεράσει λίγο το 6%.
«Δεν είναι δουλειά μας να παρέχουμε οικονομική βοήθεια προκειμένου να επεκταθεί η χρονική διάρκεια των αναγκαίων προσαρμογών», ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Bundesbank, για να συμπληρώσει πως ακριβώς αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του Ταμείου Διάσωσης.
Μεικτά μηνύματα από την κρίσιμη δημοπρασία
Εν τω μεταξύ ικανοποίηση επικρατεί στις αγορές, σε γενικές γραμμές, από την κρίσιμη δημοπρασία 2ετών και 10ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.
Η ζήτηση ήταν ισχυρή ζήτηση , ωστόσο το επιτόκιο για τα ομόλογα 10ετούς διάρκειας ήταν τσουχτερό.
Συνολικά η  Μαδρίτη άντλησε 2,54 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο των 2,5 δισ. ευρώ. Το κόστος δανεισμού υποχώρησε για τα 2ετή ομόλογα, ενώ κατέγραψε αύξηση για τους τίτλους 10ετούς διάρκειας.
Ειδικότερα, η Μαδρίτη άντλησε 1,114 δισ. ευρώ από τα 2ετή ομόλογα, με την προσφορά να καλύπτεται  3,3 φορές και τη μέση απόδοση να υποχωρεί στο 3,463% από 3,495%.
Κατά τη δημοπρασία των 10ετών ομολόγων η Μαδρίτη άντλησε 1,425 δισ. ευρώ, με την  προσφορά να καλύπτεται κατά 2,4 φορές έναντι 2,2 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, με τη μέση απόδοση να «τσιμπάει»  στο 5,743% έναντι 5,403%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου