Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Τσίπρας: Ισως είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη της Ευρώπης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ REUTERS

«Ισως είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη» υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Reuters με αφορμή την εξόρμησή του στην κεντρική Ευρώπη όπου θα συναντηθεί με τους Πιέρ Λορέν και Ζαν-Λυκ Μελανσόν (στο Παρίσι) και Κλάους Έρνστ και Γκρέγκορ Γκίζι (Βερολίνο) .

Τσίπρας: Ισως είμαστε η πιο φιλοευρωπαϊκή δύναμη της Ευρώπης
Ο «χαρισματικός Ελληνας αριστερός», κατά την περιγραφή του Reuters, ξεκινά περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταφέροντας το μήνυμα «ας μιλήσουμε».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο την παραμονή του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Ο πρώτος λόγος που κάνουμε αυτό το ταξίδι είναι γιατί θέλουμε οι κυβερνήσεις αυτών των δύο χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας, να δουν τι πρεσβεύουμε: αυτό που διαβιβάζεται στην Ευρώπη για μας δεν είναι αυτό που εκπροσωπούμε και θέλουμε».
«Δεν είμαστε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη. Μαχόμαστε να σώσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Ισως είμαστε η πιο φιλο-ευρωπαϊκή δύναμη στην Ευρώπη, γιατί αυτήν την στιγμή οι κυρίαρχες δυνάμεις θα οδηγήσουν την ένωση σε αποσταθεροποίηση και κατάρρευση, εάν συνεχίσουν την πολιτική λιτόητας», προσθέτει ο αρχηγος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ.Τσίπρας επανέλαβε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία θα αναζητήσει επανεξέταση του πλαισίου πολιτικής, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ενώ χαρακτήρισε «νεκρό γράμμα» τους όρους της συμφωνίας για τη στήριξη της χώρας με 130 δισ. ευρώ.
«Ναι, θελουμε την στήριξη και την χρηματοδότηση της Ευρώπης, αλλά δεν θέλουμε τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων να πάνε χαμένα. Τα δύο διαδοχικά πακέτα στήριξης πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε σε έξι μήνες θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι και οι ηγέτες τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την αλληλεγγύη και τους πόρους της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε τη βάση για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε δύο-τρία χρόνια θα έχουμε ξεφύγει από αυτή τη δίνη, θα έχουμε ανάπτυξη και θα μπορούμε να αποπληρώσουμε τα χρήματα που μας έδωσαν. Δεν θα μπορέσουμε να τους αποπληρώσουμε εάν συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα» επεσήμανε.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ σύμμαχο στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρώπη να εγκαταλείψει τη συνταγή της σκληρής λιτότητας.
«Για πρώτη φορά η Μέρκελ είναι εξαιρετικά απομονωμένη» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των πολιτικών σκληρής λιτότητας απέτυχε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία.

από το Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου