Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Διδασκόμαστε από την Ιστορία του ΔΣΕ»- Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο ΚΝΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκατοντάδες νεολαίοι επισκέφθηκαν την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων και αντικειμένων, αφιερωμένη στον ΔΣΕ
Από το εσωτερικό της έκθεσης: Στο τραπέζι διακρίνονται σφαίρες, κάλυκες, θραύσματα από οβίδες, τμήματα από τα πολυβόλα και τα «πάντσερ» των μαχητών, κ.ά.
Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και δίψα να γνωρίσουν τους ένδοξους αγώνες του ΔΣΕ κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του, από την ίδρυση και τη λειτουργία του, τις ιστορικές μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι, την τελική έκβαση της μάχης, έως το έργο του στις ελεύθερες περιοχές, εκδήλωσαν εκατοντάδες νέοι και νέες που επισκέφθηκαν την έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων και αντικειμένων που λειτούργησε στο χώρο της κατασκήνωσης κατά τη διάρκεια του διημέρου. Οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να διδαχθούν από το μεγαλείο του αγώνα των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, αλλά και να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα, για την ανάγκη που υπάρχει ο λαός να παλέψει για έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, για τη Λαϊκή Εξουσία.«Για εμάς που είμαστε σε μικρότερη ηλικία και μεγαλώσαμε σε συνθήκες που ουσιαστικά δε γνωρίσαμε το Σοσιαλισμό, μέσα από αυτή την έκθεση, όχι μουσειακά, αλλά ουσιαστικά, εμπνεόμαστε για τους αγώνες που έδωσαν οι μαχητές του ΔΣΕ για τη Λαϊκή Εξουσία. Πήραμε πάρα πολλά παραδείγματα για το πώς θα πρέπει να είναι οι αγώνες σήμερα, την πίστη και την πειθαρχία που θα πρέπει να έχουμε στις δυνάμεις μας. Πιο συγκεκριμένα, μας έβαλε την ευθύνη στην πλάτη, να εκπληρώσουμε τον όρκο που έδωσαν τότε, σήμερα», λέει χαρακτηριστικά ο Θανάσης, μαθητής από την Πάτρα. Λίγο πιο πέρα, ο Παναγιώτης, από τον Πύργο Ηλείας, είπε: «Σε τέτοιους καιρούς το να βλέπει κανείς το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων, είναι παράδειγμα για τη νέα γενιά που θέλει να παλέψει. Κι αν η νέα γενιά θέλει να έχει ιδανικά, κάποτε έλεγαν, ή με τις αλυσίδες ή με τα όπλα. Απλοί άνθρωποι μέσα από την πίεση που υπήρχε για επιβίωση, για καλύτερους όρους ζωής, κατάφεραν ελιγμούς, επιβίωσαν στα βουνά, κέρδισαν έναν εθνικό στρατό χιλιάδων στρατιωτών. Το σχολείο του ΔΣΕ είναι απερίγραπτο». Πιο δίπλα, η Λίνα που ταξίδεψε από την Κρήτη συμπληρώνει: «Εδώ, μετά από όλους τους αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, στους δρόμους, στα σωματεία, στις γειτονιές, στα αμφιθέατρα, στην εκλογική μάχη, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε ένα σπουδαίο μάθημα. Από μία περίοδο που η ταξική πάλη κορυφώθηκε σε τέτοιο βαθμό που οι άνθρωποι πήραν κυριολεκτικά την υπόθεση στα χέρια τους. Οι σκληρές μάχες που δόθηκαν τότε, είναι μία ευκαιρία για αντλήσουμε συμπεράσματα. Οι αγώνες των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ δεν είναι μνημειακή ιστορία. Αποτελούν για εμάς τους νέους ανθρώπους πηγή έμπνευσης, διαπαιδαγώγησης για τη συνέχιση του αγώνα. Για την συνέχιση των ιδανικών του ΔΣΕ, που είναι και δικά μας ιδανικά».

Τουρνουά μπάσκετ

Τα αίματα άναψαν για τα καλά στο φετινό τουρνουά μπάσκετ που διεξήχθη το πρωί του Σαββάτου, με τη συμμετοχή των Οργανώσεων να ξεπερνά κυριολεκτικά κάθε προηγούμενο. Τα συνθήματα έπεφταν βροχή, όπως και τα στοιχήματα από τους συντρόφους που κατέκλυσαν τον αγωνιστικό χώρο. Η ευγενής άμιλλα, μετά από σχεδόν πέντε ολόκληρες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, ανέδειξε νικήτρια ομάδα την Οργάνωση της Πελοποννήσου, από την Οργάνωση της ΣΤΕΦ Αθήνας που ήρθε στη δεύτερη θέση.

Παιχνίδια και βουτιές στον Αλιάκμονα

Με την εμφάνιση των πρώτων αχτίδων του ήλιου και ήδη νεολαίοι βρίσκονται στον Αλιάκμονα, για να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, που διασχίζει όλο το μήκος της κατασκήνωσης. Τα παιχνίδια και οι βουτιές στις όχθες του ποταμού έδωσαν και πήραν δίνοντας μία ανάσα δροσιάς και ξεγνοιασιάς στους νεολαίους που δε σταμάτησαν να παίζουν με το νερό σχεδόν μέχρι και τη δύση του ήλιου.
Γλέντησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους

Με ζωντάνια, κέφι και χορό, τα νιάτα της ΚΝΕ γλέντησαν με την ψυχή τους και τα δύο βράδια του διημέρου κάτω από τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών, από τοπικό συγκρότημα (το βράδυ της Παρασκευής), αλλά και ρεμπέτικων τραγουδιών με συντρόφους από το συγκρότημα της ΚΝΕ (το βράδυ του Σαββάτου)...

«Ποτέ δεν κόπηκε στη μέση το τραγούδι»

Με τους ήχους της «Διεθνούς» και τους κατασκηνωτές όρθιοι στο άκουσμά της να υψώνουν τη γροθιά τους, ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στο ΔΣΕ το βράδυ του Σαββάτου. Στην εκδήλωση, εκτός από αντάρτικα τραγούδια, ακούστηκαν ποιήματα και αποσπάσματα από κείμενα-μαρτυρίες των ίδιων των μαχητών και των μαχητριών. Λόγια αυτών που στάθηκαν «νικητές και στην ήττα», μαρτυρίες όσων ήταν «στους σκυφτούς τα παλικάρια», όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις σελίδες των εφημερίδων και των εντύπων του ΔΣΕ. «Δεκαπέντε χρόνια μας σκοτώνουν και δεκαπέντε χρόνια ελπίζουμε. / Δεκαπέντε χρόνια τραγουδήσαμε και ζήσαμε. Πού 'ναι λοιπόν τα δικά σας τραγούδια;», το ερώτημα του ποιητή άνοιξε την εκδήλωση. Και τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δεν το άφησαν χωρίς απάντηση. Βεβαίωσαν για μια ακόμη φορά τον αντίπαλο και τις απαίσιες κραυγές του, το μόνο «τραγούδι» που βγήκε ποτέ από τα δικά τους χείλη: Οσο κι αν έχει αργήσει «τούτη άνοιξη», όσο κι αν έχει καθυστερήσει «τούτο το καλοκαίρι», το δικό μας το τραγούδι «ποτέ δεν κόπηκε στη μέση». Κι ούτε θα κοπεί αφού είναι αυτοί οι ίδιοι που το συνεχίζουν.

Ενα διαφορετικό μάθημα...

Διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει, στη μορφή και στο περιεχόμενο, ήταν το «μάθημα» για τους μαθητές και τις μαθήτριες που παρακολούθησαν τη συζήτηση για την Ιστορία του ΔΣΕ, που πραγματοποίησε η Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας το απόγευμα της Παρασκευής στο χώρο της κατασκήνωσης. Χωρίς έδρα και θρανία, κάτω από τα δέντρα και δίπλα στο ποτάμι, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να ρωτήσουν, να μάθουν για τις σημαντικότερες στιγμές της δράσης του ΔΣΕ.Στο τέλος της συζήτησης έπαιξαν «κρυμμένο θησαυρό»: Ψάχνοντας μέσα από αινίγματα και γρίφους, βρήκαν κρυμμένο στο χώρο τον όρκο του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου