Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ουσία καταργεί τα σφραγίσματα



«Άτρωτα» στην τερηδόνα υπόσχεται να κάνει τα ανθρώπινα δόντια μια νέα χημική ουσία που ανέπτυξαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Γέιλ, στις ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο της Χιλής.
Το «θαυματουργό» μόριο Κeep 32 – που έλαβε την ονομασία του από τα 32 μας δόντια – σκοτώνει μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα τα επιβλαβή βακτήρια που προκαλούν κοιλότητες στα δόντια. Συγκεκριμένα, το Keep 32 στοχεύει το Streptococcus mutans, το βακτήριο που μετατρέπει τα σάκχαρα στο στόμα σε γαλακτικό οξύ και οδηγεί στη διάβρωση της αδαμαντίνης των δοντιών.
Ενισχυμένα προϊόντα για δόντια χωρίς σφραγίσματα
Η χημική ουσία για αστραφτερό χαμόγελο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να προστεθεί σε οποιοδήποτε ήδη υπάρχον προϊόν στοματικής υγιεινής όπως π.χ. σε οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα και τσίχλες, ή ακόμη και σε τρόφιμα. Κάτι τέτοιο, θα προσέφερε στα δόντια προστασία διάρκειας αρκετών ωρών.
Μετά την ολοκλήρωση ενός επταετούς κύκλου πειραμάτων, οι ειδικοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν τώρα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Όπως εκτιμούν μάλιστα, εάν και αυτές στεφθούν με επιτυχία, τότε το τελικό προϊόν θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του στην αγορά σε 14-18 μήνες από σήμερα.
«Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε συνομιλίες με πέντε μεγάλες εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη μελέτη μας ή να αγοράσουν την ευρεσιτεχνία μας» εξηγούν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου