Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Χτύπησαν τους χαλυβουργούς για να σπάσουν τον αγώνα τους - H Απεργία συνεχίζεται


Η κυβέρνηση επιστράτευσε εναντίον των απεργών χημικά, γκλομπς, συλλήψεις, ΜΑΤ για να προστατέψει τον μεγαλοβιομήχανο. Δεν πέρασε η προσπάθεια τρομοκράτησης. Παλλαϊκή η οργή για την ύπουλη επίθεση στους εργάτες
Αγρια επίθεση εξαπέλυσε η αστυνομία ενάντια στους εργάτες
Σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των ηρωικών απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» έθεσε σε εφαρμογή χτες τα ξημερώματα η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον μεγαλοβιομήχανο Μάνεση και να χτυπήσουν έναν αγώνα - σύμβολο της δύναμης της ταξικής οργάνωσης και αλληλεγγύης.
Μια επίθεση που απαντήθηκε από τους ίδιους τους χαλυβουργούς που παρέμειναν συσπειρωμένοι έξω από το εργοστάσιο, έχοντας στο πλευρό τους ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης, που όσο περνούσε η ώρα γιγαντωνόταν όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Ηταν το τελευταίο όπως φαίνεται από τα προνόμια που αξίωσε από την κυβέρνηση ο ιδιοκτήτης καπιταλιστής και του δόθηκε απλόχερα: Η άγρια καταστολή της πολύμηνης σκληρής απεργίας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου για να πιάσει δουλειά ο ... απεργοσπαστικός μηχανισμός που προσπαθούσε μάταια καιρό τώρα με διάφορα βρώμικα μέσα να συκοφαντήσει τον αγώνα - φάρο για όλη την εργατική τάξη. Ομως δεν τα κατάφεραν. Οι απεργοί συνέχιζαν αποφασιστικά να περιφρουρούν τον αγώνα τους και με τη συμπαράσταση αμέτρητων εργατών από όλο το Λεκανοπέδιο που συνέρρεαν στην πύλη, «κουρέλιασαν» την τρομοκρατία.
Επέμβαση με σχέδιο

Το σχέδιο της επέμβασης ξεκίνησε λίγο πριν τις 5, άγρια χαράματα, όταν έξω από την πύλη του εργοστασίου σταμάτησαν πολιτικά αυτοκίνητα από τα οποία κατέβηκαν ασφαλίτες και συνέλαβαν τη βραδινή περιφρούρηση με αποτέλεσμα να προσαγάγουν έξι απεργούς. Αμέσως, και με την παρουσία του εισαγγελέα Σπυρόπουλου, οποίος υποστήριξε ότι ήρθε να επιβάλει το νόμο και το δικαίωμα στην εργασία αυτών που θα έρθουν σε λίγο να δουλέψουν, μπροστά στο χώρο παρατάχθηκαν έξι κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ πλημμύρισαν την περιοχή, ενώ αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν όλο το εργοστάσιο. Λίγη ώρα αργότερα έπιασαν και δουλειά χρησιμοποιώντας χημικά, κλομπς, απειλές για συλλήψεις προκειμένου να συνοδεύσουν έναν - έναν τους διευθυντές και μια χούφτα ανθρώπων του απεργοσπαστικού μηχανισμού να μπουν στο εργοστάσιο.
Είναι η ίδια «ομάδα» που όλο αυτόν τον καιρό προσπαθούσε με ψέματα να συκοφαντήσει τον αγώνα των χαλυβουργών, αυτοσυστηνόμενη με θράσος ως «Επιτροπή Αγώνα» και παίρνοντας σβάρνα τα αστικά ΜΜΕ, για να αναπαράγουν τους εκβιασμούς του Μάνεση. Μάλιστα, αυτοί οι ίδιοι έφτασαν στο σημείο να εμφανίσουν λίστα με 100 ονόματα με υπογραφές (οι μισές ήταν των διευθυντών και των υπαλλήλων των γραφείων της Κηφισιάς) για την οποία πολλοί χαλυβουργοί χτες κατήγγειλαν ότι είχε συμπεριληφθεί το όνομά τους χωρίς εκείνοι να το ξέρουν..!
Τείχος αλληλεγγύης
Ο χώρος όμως μπροστά από τις κλούβες, αλλά και ευρύτερα, άρχισε πολύ γρήγορα να γεμίζει από εργατόκοσμο που έφτανε ολοένα για να σταθεί στο πλευρό των χαλυβουργών. Συνδικαλιστές εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων, συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους, συνταξιούχοι, νέοι, γυναίκες έχτισαν ένα ατσάλινο «τείχος» αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς που μεγάλωνε συνεχώς.
Στο πλευρό των απεργών, από την πρώτη στιγμή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, ο οποίος μάλιστα σε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Ρουπακιώτη πήρε απάντηση ότι ... δεν έχει αρμοδιότητα!
Στο χώρο βρέθηκε, επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Π. Λαφαζάνης.
«Η τρομοκρατία δε θα περάσει των χαλυβουργών η πάλη θα τη σπάσει», το σύνθημα αυτό δονούσε συνεχώς την ατμόσφαιρα και κάθε φορά ακουγόταν και πιο δυνατά.
Η απεργία συνεχίζεται
Η απάντηση του σωματείου που συνεδριάζει στο χώρο ήταν άμεση: Καταγγέλλει (βλέπε ένθετη ανακοίνωση) τις αυταρχικές ενέργειες κυβέρνησης - εργοδοσίας και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης το απόγευμα (βλέπε ρεπορτάζ στη σελ. 9) όλη την εργατική τάξη και το λαό της Αττικής, ενώ συγκαλεί νέα Γενική Συνέλευση των χαλυβουργών για σήμερα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει ότι η εργοδοσία παίρνει τηλέφωνα απεργούς και τους εκβιάζει ότι αν δεν πάνε αμέσως για δουλειά θα είναι απολυμένοι.
Η είδηση, για ανακοίνωση της εταιρείας ότι μετά την επέμβαση των ΜΑΤ αποφάσισε να μην υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας του Ασπροπύργου, εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους απεργούς και δικαιώνει το σωματείο που είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας. Την ίδια στιγμή, γίνεται γνωστό ότι η εταιρεία δε διαψεύδει το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε στον Μάνεση τη συμμετοχή του σε έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Κάτι που αποκαλύπτει και την πρεμούρα του να ανοίξει πάση θυσία το εργοστάσιο.
Απαντώντας σε όσα διέδιδαν τα ΜΜΕ περί λήξης της απεργίας, το σωματείο των χαλυβουργών έβγαλε νέα ανακοίνωση ξεκαθαρίζοντας: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου καταγγέλλει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαδίδουν ότι η απεργία στη Χαλυβουργία έληξε και το εργοστάσιο λειτουργεί. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα και συκοφαντία των ηρωικών απεργών χαλυβουργών, που συνεχίζουν την απεργία τους.
Αυτό που συμβαίνει στη Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο είναι ότι το εργοστάσιο είναι ζωσμένο από αμέτρητες δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν καταλάβει τις πύλες του εργοστασίου, προκειμένου να βάλουν μέσα κάποιους διευθυντές μαζί με τη γνωστή ολιγομελή ομάδα απεργοσπαστών για να δείξουν ότι τελείωσε η απεργία».
Αθλια ΜΜΕ
Το ρόλο των ΜΜΕ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών που «απ' το πρωί βρωμίζουν τις συχνότητες των ερτζιανών με αθλιότητες, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών» κατήγγειλε και η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Λένε ότι 100 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας ζήτησαν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα ν' ανοίξει η πόρτα του εργοστασίου. Λένε ψέματα. Αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του ΜΑΝΕΣΗ, όλο το χαφιεδολόι του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και αυτοί που δήθεν έχουν υπογράψει συνεχίζουν τη μάχη ανυποχώρητα, αποφασιστικά για να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν. Παλεύουν κόντρα στα σχέδια του ΜΑΝΕΣΗ που έχει στο πλευρό του τη στήριξη με όλους τους τρόπους της τρικομματικής κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής.
Με την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί.
Η νίκη των Χαλυβουργών είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης», τόνιζε το ΠΑΜΕ.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Πλήρη κάλυψη στην καταστολή
Πλήρη πολιτική κάλυψη στην επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών στη «Χαλυβουργία» έδωσαν από την πρώτη στιγμή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ,επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ήταν πλήρως ενημερωμένοι και σύμφωνοι με την αστυνομική επιχείρηση κατά των χαλυβουργών, καθώς και ότι συμπίπτουν πλήρως στη γραμμή της κλιμάκωσης της καταστολής των λαϊκών αγώνων, προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα.
«Το δικαίωμα στην εργασία και ο παραγωγικός ιστός της χώρας πρέπει να προστατευτούν και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη συμπεριφορά τους, να βοηθήσουν τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας», τονίζεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που αναπαράγει ουσιαστικά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Τις ευλογίες της στη χρήση αστυνομικής βίας έδωσε και η ΔΗΜΑΡ, τασσόμενη υπέρ της επαναλειτουργίας του εργοστασίου πάση θυσία.«Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μη βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, επιβεβαιώνοντας την πλήρη ένταξή της στο μαύρο αντιαπεργιακό μέτωπο.
«Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου