Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Απόσπασμα άρθρου από το Ριζοσπάστη

Λένε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις προκαλούν δυσβάστακτα ελλείμματα και ως εκ τούτου αποτελεί παραλογισμό η διατήρησή τους στο κρατικό περιουσιολόγιο. Λένε ψέματα. Το σύνολο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι επιχειρήσεις με κέρδη, πολλές από τις οποίες με κέρδη μακράν υψηλότερα από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Λένε ότι το δημόσιο αναγκάζεται να δανείζεται για τα πληρώσει χρέη που δημιουργούν οι κρατικές επιχειρήσεις. Λένε ψέματα, γιατί ακόμα και στις επιχειρήσεις εκείνες που, όπως για παράδειγμα στον ΟΣΕ, παρατηρήθηκαν πράγματι ζημιογόνες χρήσεις, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στις πολιτικές που ασκούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και όχι σε κάποια... αντικειμενικά δεδομένα που καθιστούν ελλειμματικές τις δημόσιες επιχειρήσεις. Λένε, στην κυβέρνηση και το ΣΕΒ, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανασάνει στην περίπτωση διεύρυνσης των ιδιωτικοποιήσεων όλων των μορφών της περιουσίας που διαθέτει το Δημόσιο. Λένε ψέματα. Ούτε τα στελέχη της κυβέρνησης διανοούνται να σπρώξουν, ούτε οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σκέφτονται να αγοράσουν σαπάκια.


Κανένας επιχειρηματίας, από αυτούς που κόπτονται για τις... αποκρατικοποιήσεις όπως τις λένε, δεν σκοπεύει να ψωνίσει στα τυφλά. Αντίθετα στοχεύουν σε ορισμένες από τις καλύτερες, τις ισχυρότερες, τις παραγωγικότερες επιχειρήσεις που διαθέτει η χώρα. Επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι τα ομορφότερα, πλουσιότερα και πλέον αξιοποιήσιμα κομμάτια γης. Ποντάρουν σε χρυσές δουλειές πατώντας στο πλούσιο υπέδαφος της χώρας και τον ορυκτό της πλούτο.


Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται επειδή έτσι συμφέρει το λαό. Είναι απαίτηση της άρχουσας τάξης για να εξασφαλίσει νέους κερδοφόρους τομείς για να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά της. Είναι η γενικευμένη σε ολόκληρη την ΕΕ πολιτική, που στόχο έχει να προσφέρει ζωτικό χώρο σε κεφάλαια, που λόγω της ακόμα εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης και της συνεχούς όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας ακόμα τρόπος για τη μαζική αμφισβήτηση εργασιακών δικαιωμάτων και την ακύρωση καταχτήσεων που είχαν πετύχει ορισμένες σημαντικές σε αριθμό ομάδες εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου