Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Περιπλέκονται οι αντιθέσεις και εντείνεται η επίθεση στους λαούς

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ανεργία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο (εδώ Ισπανία) έχει εκτοξευτεί

Εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών εξελίχθηκε την περασμένη βδομάδα η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζεται η αναζήτηση συμβιβασμών και εκδηλώνονται κάποιες κινήσεις για συντονισμό των πρωτοβουλιών αλλά και ομαδοποίηση σε μπλοκ κρατών.



Επιβεβαίωση του βάθους της κρίσης, που διαπερνά την Ευρωζώνη και παγκόσμια, αποτέλεσε η πολλά υποσχόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη. Τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει τις προηγούμενες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο οποίος δεσμεύθηκε πως θα γίνει «το παν» για τη διάσωση του ευρώ, διαδέχθηκε απογοήτευση και το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε σε αύξηση του κόστους δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας και σε πτώσεις στα διάφορα χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 1,22 δολάρια.

Η «άκαρπη» συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέφερε στο προσκήνιο τις μεγάλες αντιθέσεις που φυσικά σχετίζονται με τη φαγωμάρα μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καπιταλιστική κρίση. Μετά τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν για άμεσα μέτρα από την ΕΚΤ - προφανώς αυτή η προπαγανδιστική επιχείρηση είναι μέρος των χρηματοπιστωτικών παιχνιδιών - ήρθαν οι ερμηνείες των δηλώσεων που έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να μην ανακοίνωσε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα, αλλά «σταδιακά δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά το "μεγάλο σχέδιο" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε ένα διαφορετικό πλαίσιο απ' ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, με τη στενή συνεργασία της ΕΚΤ με τις κυβερνήσεις»...

Σε σχετική ανάλυση του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Bloomberg», σημειώνεται πως ο Μ. Ντράγκι αναφέρθηκε στα βήματα που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει αναλυτικά για τη νέα στρατηγική της ευρωτράπεζας, καθώς οι παρεμβάσεις στην αγορά θα χρειαστούν βδομάδες, ίσως και μήνες, για να υλοποιηθούν, δεδομένου ότι υφίστανται ακόμη σημαντικά εμπόδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που θέλει να διασφαλίσει μέσω αυτής της διαδικασίας είναι ότι όποιες χώρες ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων να είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ είναι ο μοχλός που σπρώχνει τις χώρες στην επιβολή των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα το χρέος.

Σενάρια κατάρρευσης της Ευρωζώνης

Ταυτόχρονα στο γαϊτανάκι της εξόδου από την Ευρωζώνη δεν παίζει μόνο η Ελλάδα, η «International Consolidated Airlines Group» ανακοίνωσε ότι συντάσσει έκτακτα σχέδια για την ενδεχόμενη έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρουν παρατηρητές, για την πιο ανοιχτή παραδοχή μέχρι σήμερα από μέρους επίλεκτης ευρωπαϊκής εταιρείας για τους κινδύνους κατάρρευσης της Ευρωζώνης. Η IAG, μητρική εταιρεία των αεροπορικών «British Airways» και «Iberia», αναφέρει ότι έχει συστήσει διοικητική ομάδα διαχείρισης της κρίσης της Ευρωζώνης, που έχει ξεκινήσει να συντάσσει τον «οδικό χάρτη μιας ισπανικής εξόδου από το ευρώ», στον οποίο θα μελετώνται οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς επιχειρήσεων, αν εξέλθει η μεσογειακή χώρα από το ενιαίο νόμισμα.

Είναι καθημερινό φαινόμενο η εκτόξευση «τροχιοδεικτικών βολών» για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Συνέχεια σε αυτό το μπαράζ δηλώσεων έδωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Π. Ραμσάουερ, μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας, ο οποίος σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση είπε: «Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ (...) Αν και πρέπει να το πούμε, δεν είναι αυτή η λύση όλων των προβλημάτων».

Στο μεταξύ άρχισαν πάλι να εμφανίζονται σενάρια περί παράλληλης κυκλοφορίας στην Ελλάδα ευρώ και «νέας» δραχμής. Αυτό τουλάχιστον προτείνει ομάδα Γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» που εκδίδεται στο Αμβούργο. Στόχος τους, με βάση το σενάριο, «να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας». Ειδικότερα προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη, δηλαδή το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Στον απόηχο δημοσιευμάτων που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποσύρεται από το ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το Ταμείο «δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», αλλά θα «απαιτήσει» την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που απαιτείται από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου