Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Reuters: Νέο «κούρεμα» 70-100 δισ. σχεδιάζει η ΕΚΤ

το ΒΗΜΑ

Προοπτική να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ





«Η Ελλάδα βρίσκεται μακριά από την επίτευξη των στόχων του δεύτερου μνημονίου αλλά την ίδια στιγμή η ανυπομονησία των Ευρωπαίων φουντώνει καθώς φοβούνται ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πυροδοτούσε νέα πίεση των αγορών στην Ισπανία».

Με αυτή την αναφορά αιτιολογεί ο συντάκτης του πρακτορείου Reuters την πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε αυτό που είχε αρνηθεί να κάνει πριν από μερικούς μήνες: τη διαγραφή ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ με την προοπτική να γίνει το χρέος βιώσιμο φτάνοντας στο 100% του ΑΕΠ.. Το νέο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα αφορά τους τίτλους που ανήκουν στην ΕΚΤ και όχι στους ιδιώτες, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Με αυτό τον τρόπο η κεντρική τράπεζα θα έχει αναλάβει το ίδιο κόστος με αυτό που επωμίστηκαν οι ιδιώτες που συμμετείχαν στη συμφωνία του PSI.

Αν το δεύτερο ελληνικό κούρεμα δεν αφορά τα ομόλογα της ΕΚΤ τότε θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές θα δείξουν τα δόντια τους στην Ισπανία αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος δανεισμού της και επισπεύδοντας την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης, σημειώνει το πρακτορείο. Σε αυτή την περίπτωση οι προσπάθειες του Μάριο Ντράγκι για κατευνασμό των αγορών μέσω της αγοράς ομολόγων (που άφησε να εννοηθεί ότι θα πράξει στις αρχές Αυγούστου) θα αποδειχθούν εντελώς ατελέσφορες.

«Το πρόβλημα είναι το πώς σχεδιαστεί αλλά και το πώς θα παρουσιαστεί αυτό το πρόγραμμα» τονίζει σε άλλο σημείο ο συντάκτης. Κι αυτό διότι το κούρεμα των ομολόγων που διαθέτει η ΕΚΤ θα μεταφραστεί ως πρόσθετη επιβάρυνση του ευρωπαίου φορολογούμενου προς όφελος των Ελλήνων. Κι αν αυτό γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των μελών της Τράπεζας (δηλαδή των ευρωπαίων ηγετών) τότε η ΕΚΤ θα έχει απολέσει την ανεξαρτησία της. Από την άλλη πλευρά για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να περιοριστεί επιπλέον κατά 100 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Φρανκφούρτη έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ ενώ ελληνικά χρεόγραφα ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου