Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ISKRA



ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Του ΠΑΡΙ ΛΙΑΤΣΟΥ

Την Δευτέρα 3 του Σεπτέμβρη,ο «Νέος Αγωνιστής»,πολιτική ομάδα που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε πολιτική συγκέντρωση στη Νίκαια με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα.

Δεν χρήζουν περεταίρω σχολιασμού ούτε η επιλογή της ημερομηνίας (επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ), ούτε και το κεντρικό πολιτικό πρόταγμα με τις σαφείς αναφορές στις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε οι διοργανωτές ποτέ δεν έκρυψαν την πασοκογενή τους προέλευση και είχαν κάθε δικαίωμα να προβάλουν τις θέσεις τους για τα ανεκπλήρωτα οράματα της 3ης Σεπτέμβρη. Η παρουσία όμως του σ.Τσίπρα σηματοδοτούσε εκ των προτέρων και το ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και τη μαζικότητα της συγκέντρωσης.

Αξιοσημείωτο γεγονός λοιπόν η παρουσία πολλών φίλων και οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.Ένας καλοπροαίρετος ακροατής της ομιλίας του σ.Τσίπρα,αφού θα ξεπερνούσε με ιδιαίτερη δυσκολία τις συνεχείς και πολλές αναφορές στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ,αφού θα πραγματοποιούσε ένα μεγάλο άλμα διαγραφής από τη βιωματική του μνήμη,αρνητικών και τραυματικών εμπειριών,από τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια έως σήμερα,θα διαπίστωνε κάτι σημαντικό,άξιο προσοχής για κάθε αριστερό.


Την Δευτέρα στη Νίκαια υιοθετήθηκε και προβλήθηκε σε υπερθετικό βαθμό ένας νέος πολιτικός όρος που απ'ότι φαίνεται φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο στρατηγικό διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. :
Η δημιουργία της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς»!

Πολλά και σοβαρά τα ερωτήματα που αναφύονται πλέον.:

-Πώς από κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης (αφίσα και πανό πίσω από τους ομιλητές) που την πολιτική ευθύνη φέρνει η διοργανώτρια συνεργαζόμενη συνιστώσα,μετατράπηκε και σε κεντρικό πολιτικό σύνθημα της ομιλίας του Προέδρου;
-Πότε συνεδρίασαν ομάδες τεκμηρίωσης, επικοινωνίας, θεσμικές επιτροπές και συντονιστικά του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσουν πως «η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς»,είναι όρος που εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ;
-Παραμένει ή όχι στρατηγικός στόχος η συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς,η δημιουργίααντιμνημονιακού μετώπου σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση,η ενότητα στην δράση σε κοινωνικό επίπεδο;

Στα παραπάνω ας προστεθεί και ένας σύντομος σχολιασμός.Ακόμα και η φράση «μεγάλη δημοκρατική παράξη», πέρα από τα βερμπαλιστικά χαρακτηριστικά της, έχει φορτιστεί αρνητικά, λόγω της κατά κόρον χρήσης της από το ΠΑΣΟΚ,από το «βρώμικο΄89» και μετά.

Μαζί με τους μεγάλους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, μαζί με τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης που παραμένουν δυστυχώς στο επίπεδο των προθέσεων, μαζί με τις εντεινόμενες οργανωτικές διαδικασίες για τον ενιαίο πολιτικό φορέα, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλει τάχιστα να αποσαφηνίσει και να απαντήσει στα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που δημιουργήθηκαν (φευ), στη συγκέντρωση στις 3 του Σεπτέμβρη στη Νίκαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου