Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια κρίση από ενδεχόμενο Grexit-17,2 τρισ. ευρώ το κόστος!

Εκτιμούν οι ειδικοί του ελβετικού ινστιτούτου Prognos


Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση γιγαντιαίων διαστάσεων και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος εκτιμούν οι ειδικοί του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann με θέμα το κόστος και τις επιπτώσεις ενός αποκαλούμενου Grexit.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ενέχει τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής, ακόμα και διεθνούς ανάφλεξης και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση», επισημαίνεται στην έκθεση. «Στην τωρινή κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε μια ανάφλεξη», δήλωσε ο Aart de Geus, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann.

Το ελβετικό ινστιτούτο υπολογίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα κοστίσει στη χώρα μας συνολικά 164 δισ. ευρώ.

Θα δημιουργούσε παράλληλα πιέσεις και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης - την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμα και την Ιταλία - να βγουν από το ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρει η έρευνα, θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μια δραματική διεθνή ύφεση».

«Οι 42 σημαντικότερες οικονομίες θα υφίσταντο συνολικές οικονομικές ζημίες ύψους 17,2 τρισ. ευρώ στο χειρότερο πιθανό σενάριο», σύμφωνα με το Ίδρυμα.

Η υπόθεση εργασίας στα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ένα κούρεμα των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας κατά 60%. Επιπλέον θεωρήθηκε ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα ήταν κατά 50% υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.

Για τη Γερμανία το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπολογίζεται σε 74 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ζημιές 64 δισ. ευρώ για τη διαγραφή απαιτήσεων του ιδιωτικού, αλλά και του γερμανικού δημοσίου τομέα.


Πηγή: τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου