Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Γδάρτες!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Γρηγοριάδης Κώστας

Η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων συνεχίζει να προσαρμόζει προς το χειρότερο τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου, του νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αφού μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερους φόρους σε μια περίοδο που συρρικνώνονται ακόμα πιο πολύ τα εισοδήματά τους.

Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο φορολογικό σύστημα, έλεγε πριν λίγες μέρες με τον πλέον προκλητικό τρόπο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αδιαφορώντας προφανώς για το τεράστιο βάρος φόρων με το οποίο φορτώνουν οι κυβερνώντες τα λαϊκά στρώματα.

Ομως, έτσι έχουν τα πράγματα από τη σκοπιά τους...

Στρέβλωση δεν είναι ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους, ενώ η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φτάσει σε επίπεδα συμβολικά.

Στρέβλωση δεν είναι ότι καταργούν το αφορολόγητο όριο και υποχρεώνουν τους μισθωτούς να πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ που πιάνουν στα χέρια τους, τη στιγμή που για να προσδιοριστούν τα φορολογητέα έσοδα των επιχειρήσεων αφαιρούν ακόμα και τις σκυλοτροφές που αγοράζει η μαντάμ για τα σκυλάκια της.

Στρέβλωση δεν είναι ούτε ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, που δουλεύουν για το μεροκάματο, καλούνται να πληρώσουν φόρο επιτηδεύματος ίσο με εκείνον που πληρώνουν μεγαλοκαταστηματάρχες και άλλοι επιχειρηματίες.

Στρέβλωση δεν είναι καν ότι προσπαθούν να εξισώσουν φορολογικά τους φτωχούς αγρότες, που με λίγη γη και περιορισμένα μέσα αντιστέκονται στο ξεκλήρισμα για κάποιο συμπληρωματικό έσοδο, με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή οικονομία.

Στρέβλωση δεν είναι που έχουν πλήρη φορολογική απαλλαγή στα κέρδη οι εφοπλιστές, που πολλαπλασιάζουν κάθε τόσο τον πλούτο τους και δεν προλαβαίνουν να χτίζουν πλοία, αλλά το ότι είχαν, λέει, χαμηλό συντελεστή φορολόγησης τα πληρώματα των πλοίων, που τώρα θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιους φόρους.

Στρέβλωση, για τα μούτρα τους, είναι μην τύχει και σταματήσουν να πλουτίζουν, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, οι κεφαλαιοκράτες, γι' αυτό η μια δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων διαδέχεται την άλλη.

Αυτό είναι που πρέπει εμείς να χωνέψουμε. Οτι με τούτα τα δεδομένα, με τη δική τους εξουσία και το δικό τους κουμάντο στις ζωές μας, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε, αφού ο δικός τους πλούτος σημαίνει φτώχεια και μαρασμό για όλους τους άλλους. Μόνη διέξοδος, μόνος δρόμος διαφυγής, στην πραγματικότητα, είναι να απαλλαγούμε από αυτούς και το σύστημά τους.

Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου