Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το "δημοκρατικό τόξο" και το αντιλαϊκό βέλος

Lenin Reloaded



«Οχυρό» απέναντι στη βία από σύσσωμες τις πολιτικές δυνάμεις ζητούν οι τρείς αρχηγοί


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο των βίαιων επιθέσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα αλλά και ενόψει των ψηφοφοριών στη βουλή για την παραπομπή πολιτικών σε προανακριτική επιτροπή. Σε δηλώσεις τους οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσαν ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ενάντια στην τρομοκρατία από τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου» ενώ ξεκαθάρισαν και οι δύο ότι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ψηφοφορία στη βουλή για την προανακριτική επιτροπή θα αποφασιστεί από τη σύσκεψη προέδρων της βουλής. «Είναι θέμα αποκλειστικά του κοινοβουλίου» ξεκαθάρισαν. Τους τρείς αρχηγούς ενημέρωσαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών για τρέχοντα θέματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Τη συνάντησή μας την απασχόλησε έντονα το θέμα της βίας. Και για τη βία πρέπει σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να σηκώσουν ένα οχυρό απέναντι σε αυτούς που θέλουν να υπονομεύουν την ομαλότητα και επιτίθενται στην κοινωνία.



»Συζητήσαμε και άλλα ζητήματα και με ένταση ήρθε στη συζήτηση το θέμα ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας, με το δεδομένο ότι η ανεργία είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή.


»Συζητήσαμε, επίσης, και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την Οικονομία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Και εξειδικεύοντας ζητήματα, θα συναντηθούμε εκ νέου για να τα αντιμετωπίσουμε».

Βενιζέλος: «Συζητήσαμε βία και οικονομία»


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το βασικό θέμα που μας απασχόλησε είναι η αντίδραση της κοινωνίας, που πρέπει να είναι ομόθυμη και απόλυτη, απέναντι στα φαινόμενα βίας. Κάθε μορφής βίας. Η τρομοκρατική βία είναι η πρώτη μορφή, αλλά έχουμε και τη ρατσιστική ξενοφοβική βία, έχουμε το φλερτ με τη βία. Την αμήχανη φιλική αντιμετώπιση, το φλερτ.


»Αυτό λοιπόν είναι κάτι που πρέπει να το ξεπεράσουμε, γι΄ αυτό πέρα από την απόλυτη ταύτιση των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας απευθύνουμε μία ανοιχτή πρόσκληση συνεννόησης σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.


»Το δεύτερο μεγάλο θέμα ήταν βεβαίως η πορεία της οικονομίας. Τα δημοσιονομικά, χρηματοπιστωτικά θέματα, αλλά κυρίως τα θέματα της πραγματικής οικονομίας, αυτά που αντιμετωπίζει η αγορά και η οικογένεια. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι κάθε φορά, γιατί αυτό που απασχολεί είναι η αγωνία του Έλληνα πολίτη, της κάθε οικογένειας.


»Κάναμε σημαντικά βήματα σήμερα για όλα τα θέματα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών σε μία φάση και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι η στροφή. Η στροφή σημαίνει ανάσχεση της ύφεσης, ανάσχεση της ανεργίας, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, για να μπορέσει να κινηθεί ο τροχός της οικονομίας.


»Και βέβαια, αυτά τα θέματα συνδέονται άμεσα με την εθνική ισχύ, με την εθνική στρατηγική, μιλήσαμε και για τα θέματα αυτά και θα συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα»




Ν. Δένδιας: «Η ανομία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή»



Λίγο μετά τις 20.00 εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους για τα πρόσφατα κρούσματα βίας και τις «μεγάλες», όπως είπε, προσπάθειες που γίνονται για την εμπέδωση της δημόσιας ασφάλειας.


Διαμήνυσε επίσης για μία ακόμη φορά ότι «η ανομία από οπουδήποτε κι αν προέρχεται δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή». Λίγο νωρίτερα εξερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «μου ζήτησαν και τους έκανα μία σύντομη ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, για την επόμενη δόση και μιλήσαμε πολύ περιληπτικά για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε και, επίσης, για το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την άνοιξη».


Κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης είναι η κλιμάκωση των περιστατικών βίας το τελευταίο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως θα συζητηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αναχαίτισή τους.


Οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να καθορίσουν, επίσης, το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν εν όψει της ψηφοφορίας την Πέμπτη για τη σύσταση προανακριτικής για τη λίστα Λαγκάρντ.


«Πόλεμος» κατά της ανεργίας


«Βασικό μέλημα είναι μέσα σε αυτή τη χρονιά να δούμε πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και σκέφτονται να μεταναστεύσουν», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων των παραγωγικών υπουργείων.


Ο Πρωθυπουργός «έχει σημάνει συναγερμό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε: «ξεκινάμε πόλεμο κατά της ανεργίας, με έδρα το γραφείο του Πρωθυπουργού».


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και οι υπουργοί Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.
Τα Νέα



ΚΚΕ: Έγνοια των τριών της συγκυβέρνησης, η αξιοποίηση των τελευταίων γεγονότων για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα
Σχόλιο για τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:


«Η έγνοια των τριών της συγκυβέρνησης στη συνάντησή τους ήταν η αξιοποίηση των τελευταίων γεγονότων, παρότι αυτά έχουν καταδικαστεί, προκειμένου να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και οι δίκαιες διεκδικήσεις του. Θυμίζουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν το εργατικό-λαϊκό κίνημα δέχτηκε επιθέσεις από τις ίδιες δυνάμεις στο όνομα της προστασίας του συντάγματος. Θέλουν ένα λαό προσκυνημένο προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου