Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Α.Τσίπρας:«Το πρόγραμμα είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και θα αλλάξει»(μετα τη συνάντηση με Σόιμπλε)

Διαβάζουμε από το σάιτ της ΕΡΤ τη δήλωση που έκανε ο Α.Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον κ.Σόιμπλε.

«Είχα την ευκαιρία να έχω μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Του ανέλυσα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση. Του είπα ότι τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη.

Οι διάφορες μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές. Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη. Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως εδώ. Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη»
Ο κ.Σόιμπλε είπε στον Α.Τσίπρα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει και "έθεσε την τήρηση των υποχρεώσεων ως όρο για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη". Αυτό μάλλον σημαίνει ότι δεν πείσθηκε προς το παρόν, οπότε ο Α.Τσίπρας θα  πρέπει να σκεφτεί πιο "πειστικά επιχειρήματα" την επόμενη φορά. Είναι βεβαιο ότι κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γελάνε ειρωνικά μετά τη συνάντηση αυτή αφού παρόμοια εμπειρία είχαν σιγουρα και οι ίδιοι προηγουμένως όταν προσπάθησαν "να πείσουν" τους "εταίρους"
To ρεπορτάζ της ΕΡΤ λέει ακόμη ότι ο Α.Τσίπρας είπε στον κ.Σόιμπλε ότι «το πρόγραμμα είναι νεκρό, δεν πετυχαίνει και θα αλλάξει»


Δεν είδα κάπου πάντως τον Α.Τσίπρα να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει ή θα ακυρώσει μονομερώς το μνημόνιο. 
Μπορεί βέβαια και να μην το έφερε η κουβέντα και να είμαστε απλά κακόπιστοι

ΥΓ:Κραταμε τη διατύπωση για "το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε ως εδώ". Μοιάζει με περίεργο "παιχνίδι" όπου προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο να ονομάσουν το φταίχτη. Οποιος πει την απαγορευμένη λέξη χάνει. Και βέβαια ο κόσμος εισπράτει ότι φταίει άλλοτε η διαφθορά, άλλοτε το το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, άλλοτε οι τεμπέληδες κλπ. αλλά πάντως ποτέ ο καπιταλιστικός τρόπος και η ανπόφευκτη κρίση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου