Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ένα βήμα πριν τη κατάρρευση

newsbomb

Τα στοιχεία που αφορούν τα δημόσια έσοδα για το μήνα Ιανουάριο, προκάλεσαν πανικό στο οικονομικό επιτελείο και κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όσοι επικεντρώνονται στη μείωση των δημοσίων εσόδων κατά 7% , ήτοι κατά 750 εκατομμύρια λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν να εισπράξουν, βλέπουν το δέντρο και δεν βλέπουν το δάσος.

Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο είναι η μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α κατά 15% σε συγκριτικό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει τρία πράγματα:

1. Μειώθηκε δραματικά η κατανάλωση. Και δεν υπάρχει τρόπος να αναστραφεί αυτή η μείωση με την πολιτική λιτότητας, αντίθετα θα μειώνεται συνεχώς.

2. Η πραγματική οικονομία είναι νεκρή και δεν μπορεί πλέον να παράξει πλούτο, που μέρος του θα αντιστοιχηθεί σε δημόσια έσοδα.

3. Οι προβλέψεις για την ύφεση θα πέσουν και πάλι έξω. Η ύφεση πιθανόν να είναι ακόμα και στο 6% το 2013.

Είναι επίσης δεδομένο ότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική δυνατότητα των πολιτών.

Πλέον, δίπλα στο ''Δεν πληρώνω'', που ήταν και είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας από αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν μερικοί, υπάρχει το ''Δεν έχω''. Υπάρχει επίσης και η τάση να καλύπτει ο καθένας τις ανάγκες τις οικογένειάς του και τις ανάγκες της προσωπικής του διαβίωσης και οι υποχρεώσεις προς το Κράτος να έπονται.

Η κλιμάκωση αυτής της κατάστασης , τους δύο επόμενους μήνες, προκαλεί πανικό στην κυβέρνηση.

Ήδη αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και αυτός ο δείκτης δεν πρόκειται να αναστραφεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 81% των καταθετών στις Ελληνικές Τράπεζες έχουν καταθέσεις κάτω των 2.000 ευρώ που σε ένα εξάμηνο από τώρα θα έχουν εξανεμιστεί.

Ο κ. Στουρνάρας, με την κυνικότητα που τον χαρακτηρίζει, έδωσε εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ενεργοποιήσουν τις απειλές για κατασχέσεις μισθών,συντάξεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κάποιες κατασχέσεις για παραδειγματισμό και για να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητας.

Ούτε αυτό όμως δίνει διέξοδο και λύση.

Πρώτον γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα, γιατί θα πυροδοτήσει κοινωνική εξέγερση.

Δεύτερον, γιατί δεν είναι όλοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Η περίφημη μεσαία τάξη που στοχοποιείται και εξαθλιώνεται θα σπεύσει να αποσύρει και τις λιγοστές τραπεζικές καταθέσεις της, με την υποψία και μόνο εφαρμογής αυτού του ακραίου μέτρου.

Ο μύθος της επιστροφής των καταθέσεων είναι ένα ακόμα χοντροκομμένο ψέμα . Το 2009 οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες ήταν 240 δις ευρώ. Σήμερα είναι 155 δις ευρώ.

Διαμορφώνεται έτσι μία εικόνα κατάρρευσης και μη αναστρέψιμης πορείας όσον αφορά την αδυναμία επίτευξης των στόχων του προγράμματος ενώ ναρκοθετείται και ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε αυτό το οριακό σημείο,με τη φοροδοτική ικανότητα να έχει,αποδεδειγμένα εξαντληθεί, ο Υπουργός Οικονομικών έθεσε θέμα στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το φόρο ακινήτων και την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησής του.

Τον κ.Στουρνάρα διέκοψαν ταυτόχρονα οι κ.κ Βενιζέλος, Κουβέλης τονίζοντας ότι είμαστε ένα βήμα πριν την κοινωνική έκρηξη και δεν μπορούμε να μιλάμε για νέους φόρους όταν δεν εισπράττονται οι παλαιοί.

Οι τρεις αρχηγοί βιώνουν πλέον το απόλυτο αδιέξοδο και μαζί τους το βιώνει και μία ολόκληρη χώρα.

Αυτό το πρόγραμμα, αυτός ο λογαριασμός δεν βγαίνει με τίποτα και δεν πρόκειται να βγει ποτέ, με αυτή την πολιτική.

Η απόλυτη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, συναντώνται και κλείνουν το φαύλο κύκλο.
Εγκλωβίζουν μέσα σε αυτό τον κύκλο την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Μετά από 3 χρόνια μέτρων, μειώσεων, περικοπών, η κοινωνία έσκασε.

Οι χθεσινές θλιβερές εικόνες με χιλιάδες Αθηναίους να σπρώχνονται για να πάρουν φρούτα και λαχανικά που μοίραζαν αγρότες, ήταν ένα ηχηρό μήνυμα όσων μπορούν να ακολουθήσουν .

Υπάρχει κόπωση να στηριχθεί αυτή η πολιτική λιτότητας, και η παθητική στάση των πολιτών ας μην ερμηνεύεται ως στήριξη της κυβέρνησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου