Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Σκηνικό κατάρρευσης -Που πάμε; -Πτώση στις Ασιατικές αγορές, τρόμος πάνω από την Ευρώπη


Με μεγάλη πτώση ανοίγουν σήμερα Δευτέρα οι ασιατικές αγορές.
Αυτή την ώρα λίγο πριν τις 9 έχουμε πτώση -340 μ. για την Ιαπωνία και το Νikkei, -140μ για τον ΑSX της Αυστραλίας και -509 μ. για τον Hang Seng του Χόνκ Κόνγκ.
Εκτός της παγκόσμιας ανησυχίας μετά την απόφαση για τις καταθέσεις στην Κυπρο, η  πτώση του ευρώ έναντι του γιεν και των άλλων νομισμάτων επιδεινώνει την κατάσταση στα Χρηματιστήρια.
 Ολο αυτό το σκηνικό πτώσης δημιουργεί ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη που ήδη ανησυχεί για το ποιά μπορεί να είναι η συνέχεια μετά την πρωτοφανή απόφαση αρπαγής καταθέσεων.
Ολοι ξέρουν ότι οι διαβεβαιώσεις υπευθύνων σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κλπ. δεν έχουν καμία αξία. Τις ίδιες ακριβώς διαβεβαιώσεις έδιναν και στην Κύπρο λίγες μέρες πριν.
Η δήλωση του Παν. Κορλύρα, καθ.Οικονομικών και προέδρου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικ.Ερευνών λέει πολλά. Ο κ.Κορλύρας είπε: "Εσπασε το "άβατο" των καταθέσεων που όλοι θεωρούσαν ταμπού! Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να ξέρει που θα σταματήσει όλο αυτό"!

Που πηγαίνουμε λοιπόν; Είμαστε μήπως πριν από πολύ σοβαρές εξελίξεις; Είμαστε πιθανόν πριν από bank run όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και αλλού όπως π.χ. Ελλάδα, Ισπανια, Πορτογαλία;
Γνωστοί αστοί οικονομολόγοι όπως ό  P.Krugman και αναλυτές όπως ο W.Munchau των FT  και φυσικά πολλοί άλλοι ήδη μιλούν γι αυτό και το θεωρούν πιθανό. Ο Krugman μάλιστα είπε: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τους καταθέτες να προχωρήσουν σε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες"!
Ο καπιταλισμός φαίνεται πως μπαίνει σε μια  κατηφόρα επικίνδυνης για τους λαούς συμπεριφοράς βίας και βαρβαρότητας με άγνωστες συνέπειες που κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το τέρμα της.

Δεν είναι δυνατόν πλέον να μιλάει κανείς για εμπιστοσύνη σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου