Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

"Θεσμοθετημένα" και ...

Από τις συζητήσεις και σχολιασμούς περί κουρεμάτων που ακούω στα διάφορα μέσα.
Λέει ο Κ.Χαρδαβέλας: "Οι καταθέσεις κάτω των 100000 είναι θεσμοθετημένες, σίγουρες". Και επιμένοντας."Ξαναλέω, θεσμοθετημένες από την ΕΕ. Επομένως είναι λάθος όλα όσα λέγονται ότι υπάρχει κίνδυνος κλπ."
Απάντηση: Αφού είναι "θεσμοθετημένες" πως η ΕΕ μέσω EUROGROUP πήρε απόφαση να "κουρευτούν" στην 1η απόφαση; Δεν ήταν στην ΕΕ η Κύπρος;
Τα οποιαδήποτε "θεσμοθετημένα" επομένως έχουν αξία μόνον όταν οι θιγόμενοι μπορούν να αντισταθούν. Οταν δεν μπορούν τότε ...χαιρετήστε μας τους θεσμούς μαζί με τον πλάτανο.

Λέει ακόμη, και αυτός και άλλοι, ότι είναι σωστό οι καταθέτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη όταν κάτι δεν πάει  καλά στην τράπεζα που εμπιστεύθηκαν. Οι καταθέτες όμως είναι άλλο και οι (μεγαλο)μέτοχοι είναι άλλο. Αυτοί, σαν επιχειρηματίες, πρέπει να αναλαμβάνουν όλη την ευθύνη και όχι αυτοί που μπόρεσαν να κοροιδέψουν.
Ακόμη κι αν ακολουθούσαμε τη γραμμή αυτής της λογικής όμως, ότι όλα συμβαίνουν επειδή κάποιος κάπου έκανε κάποια παράβαση, αυτό που θα ήταν σωστό, αν ο καπιταλισμός δεν ήταν η αισχρή απάτη που είναι, θα ήταν να επεμβαίνει το κράτος και οι θεσμοί του όταν κάποια απατεωνο-τράπεζα τάζει αηδίες που βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία και τους πολίτες είτε είναι καταθέτες είτε όχι. Γιατί ως γνωστό την κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο δεν θα την πληρώσουν μόνο οι καταθέτες αλλά όλοι. Επεμβαίνει όμως το κράτος; Απ'ότι είδαμε σε όλα τα γνωστά κράτη όχι. Μόνο εκ των υστέρων...Κι αυτό γιατί σ' αυτό το στάδιο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παντού, οι τραπεζίτες και οι μεγαλομέτοχοί τους είναι στο ίδιο δωμάτιο με το κράτος.

Αλλά καλά οι τράπεζες που δίνουν ας πούμε μεγάλα επιτόκια. Οταν θα γίνουν κουρέματα σε χώρες και τράπεζες όπου όλα ήταν "φυσιολογικά", τι θα πουν; Γιατί οι τράπεζες εκεί δεν θα καταρρεύσουν επειδή έδιναν μεγάλες καταθέσεις. Θα καταρρεύσουν γιατί πλέον οι τράπεζες στις μεγάλες κρίσεις καταρρέουν. Γιατί όμως; Αυτό δεν μας το λένε.

Ακουσα ακόμη να λένε ότι όσοι σπέρνουν την ανησυχία στους καταθέτες είναι προβοκάτορες. Την ανησυχία όμως την έσπειρε το eurogroup όμως. Σε αυτούς να το πουν.
Γιατί το έκανε όμως;
Με μιά πρόταση θα πούμε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί απλά τα χρήματα του ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, που είναι όλες χρεοκοπημενες, δε φτάνουν ούτε για ζήτω. Εγινε λοιπόν η αρχή για να μπορέσουν στη συνέχεια να βάλουν χέρι παντού για να σώσουν τις τράπεζες.
Όσο κι αν το πρόβλημα στην Κύπρο έχει πολλές πτυχές(π.χ. γεωπολιτικές) αυτή είναι η  αλήθεια. Ειτε τη λένε είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου