Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και συνομιλία Κέρι - Αναστασιάδη Υποβάθμιση από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης «Moody's»


902.gr


Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Ανέφερε ότι ο Τζ. Κέρι συνεχάρη τον Ν. Αναστασιάδη για την εκλογή του στην Προεδρία της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι για τη συνομιλία Κέρι - Αναστασιάδη υπήρξαν «κάποιες παράξενες αναφορές του Τύπου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ για τα ενεργειακά στην περιοχή, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να ερευνήσει για ενέργεια ανοιχτά των ακτών της και συνεχίζει να το υποστηρίζει», προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως τα αποθέματα αερίου του νησιού και όλοι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» (σ.σ. του Κυπριακού).

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε το αξιόχρεο και των τριών μεγάλων τραπεζών της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα - επικαλούμενος τους κινδύνους οι καταθέτες να υποστούν σημαντικές ζημίες και να επιβληθούν περαιτέρω έλεγχοι σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν. Μειώνονται άμεσα από Caa2 σε Caa3 οι αξιολογήσεις του «Moody's» για τις καταθέσεις και τα μακροπρόθεσμα αξιόγραφα στις τρεις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα υποβάθμισή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου