Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

"Αλήθειες" και "μύθοι"

Δεν υπάρχει νομίζω κανείς που δεν έχει πέσει επάνω σε κάποια συζήτηση του τύπου "σιγά την αντίσταση που έκανε ο ΕΛΑΣ που κρυβόταν από τους Γερμανούς" κλπ. με επιχειρήματα όπως "οι Γερμανοί έφυγαν από μόνοι τους με την πίεση των συμμάχων..." ή ακόμη περισσότερο σε "χρήσιμα" ψέματα και αθλιότητες όπως "το ΚΚΕ και το ΕΑΜ συμφώνησαν  με τους Γερμανούς να τους αφήσουν να περάσουν αποχωρώντας ανενόχλητοι από τον ΕΛΑΣ μέσα από όλη τη χώρα κλπ." Για να μην πιάσουμε πάλι την κουβέντα με το μπλόκο της Κοκκινιάς που έγινε στις 17/8 του '44 και ακυρώνει φυσικά τα περί προηγούμενης "συμφωνίας" διαβάζουμε στο σημερινό "σαν σήμερα" στο 902.gr

1944 (3 Iουλίου): Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οι μάχες κράτησαν έως τις 22 του μηνός και έληξαν με την υποχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι είχαν πάνω από 700 νεκρούς και τραυματίες. Αντίστοιχα, ο ΕΛΑΣ είχε 200 περίπου νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

Περιέργως από το μυαλό ακόμη και κάποιων καλοπροαίρετων αριστερών ανθρώπων δεν περνάει και πολύ η πραγματικότητα που λέει ότι το σύστημα έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει μια δική του "ιστορία" και δική του "αλήθεια", που να συκοφαντεί ή τουλάχιστον να αποδυναμώνει τις ηρωικές παραδόσεις των λαών και να παρουσιάζει σαν μύθο την ηρωική στάση των κομμουνιστών σε όλες τις μεγάλες και δύσκολες στιγμές του λαού μας. 
Εννοείται πως για το σύστημα ο λαός πρέπει να παρουσιάζεται διαρκώς σαν αδύναμος και ανίκανος να πρωταγωνιστήσει στο γράψιμο της ιστορίας του και φυσικά ότι όλη η ηρωική αντίσταση και οι τρομερές σελίδες που γραφει όταν έρχεται τελικά στο προσκήνιο είναι "μύθοι και υπερβολές".
Μένει στο λαό βέβαια το τι θα επιλέξει να πιστέψει και τι θα πετάξει στα  σκουπίδια. Και αυτό όμως έχει σίγουρα τη δική του δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου