Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

68 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ Ο ιμπεριαλισμός δολοφονεί σε πόλεμο και «ειρήνη»


Εκδηλώσεις χτες από την ΕΕΔΥΕ και την ΕΔΥΕΘ 



Από τη χτεσινή εκδήλωση στην Ακρόπολη. Στο βήμα ο Στ. Τάσσος


Την 68η μαύρη επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι τίμησε χτες η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με εκδήλωση που διοργάνωσε στην Ακρόπολη.



«Ποτέ πια Χιροσίμα - Ναγκασάκι - Εξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ - Καμιά εμπλοκή της χώρας μας ενάντια στη Συρία και το Ιράν», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η εκδήλωση, αποτυπωμένο στο πανό της ΕΔΥΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών και της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Μετά την ομιλία έγινε απαγγελία του ποιήματος «Τι θα κάνω» της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Σουχεΐρ Χαμάντ και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.
***

Ο Στ. Τάσσος στην ομιλία του εστίασε στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι ιμπεριαλιστές έχουν αιματοκυλίσει την περιοχή μας, και δε θα διστάσουν να προχωρήσουν σ' ένα γενικευμένο πόλεμο προκειμένου να ελέγξουν τον ενεργειακό πλούτο και τους δρόμους μεταφοράς του (...) Η περιοχή μας είναι μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Με την "Αραβική Ανοιξη" και τη "Νέα Μεγάλη Μέση Ανατολή", οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, θέλουν να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, να προωθήσουν τη διαδικασία του αστικού εκσυγχρονισμού, να επιβάλουν πιο φιλικά προς αυτούς καθεστώτα (...) Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία συνεχίζεται και οξύνεται, αλλά συναντά και δυσκολίες. Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ για την ανακήρυξη των μισθοφόρων στη Συρία ως των εκπρόσωπων του συριακού λαού, και για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων σ' αυτούς.


Παράλληλα συνεχίζεται και εντείνεται η προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης για την αποδοχή της επέμβασης των ιμπεριαλιστών στο Ιράν, με το πρόσχημα του πυρηνικού του προγράμματος. Η εντεινόμενη πολιτική κρίση στο Λίβανο και στην Τυνησία, οι αιματηρές αντιπαραθέσεις μερίδων της αστικής τάξης της Αιγύπτου, αλλά και οι εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν την έλλειψη λαϊκής στήριξης στις επιλογές των ιμπεριαλιστών.



Συγχρόνως όμως δείχνουν και την έλλειψη ενός λαϊκού κινήματος, όπου το ταξικό κριτήριο δεν επικαλύπτεται από το θρησκευτικό αίσθημα και τον εθνικισμό, και δεν περιορίζεται απλά και μόνο στο ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά βάζει το θέμα της λαϊκής εξουσίας».
Καμπανάκι κινδύνου

Αφού επισήμανε πως όλες οι παραπάνω εξελίξεις χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, ο Στ. Τάσσος υπογράμμισε: «Το εμπόδισμα κάθε ιμπεριαλιστικής επέμβασης με λαϊκή πάλη, η αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς με ανατροπή της αστικής εξουσίας στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι η μόνη εγγύηση για σταθερότητα υπέρ των λαών».

Απηύθυνε τέλος κάλεσμα στο λαό «να υψώσουν τη φωνή τους, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, και να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στο φασισμό και στην "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο».

Κατανοώντας ότι η πάλη για κάθε δικαίωμα συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, να διεκδικήσουν: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, και όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου