Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Δεν ήταν "ένας άνθρωπος"


"Eυτυχώς που υπάρχουν ακόμη τέτοια μνημεία που μας θυμίζουν πώς ένας άνθρωπος αιματοκύλησε όλόκληρο τον κόσμο..."
Αυτά είπε ΄συνεργάτης πρωινης τηλεοπτικής εκπομπής μιλώντας ίσως ακόμη και με ειλικρίνεια ή αφέλεια, νομιζοντας μες στην άγνοιά του πως έτσι χτυπάει το φασισμό. Η εκπομπή παρουσίαζε τα υπόγεια της Κομαντατουρ στην Κοραή που ήταν τόπος κράτησης και φρικτών βασανιστηρίων την εποχή της Γερμανικής Ναζιστικης κατοχής.
Μόνο που βέβαια δεν ήταν ¨ενας άνθρωπος" που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα αλλά η εξουσία μιας τάξης που έπρεπε τότε, για τα δικα της συμφέροντα,  να ξαναμοιράσει τον κόσμο και να κτυπήσει την Σοβ.Ένωση για να απαλλαγεί από το βραχνά του σοσιαλισμού που "κάλπαζε" μέσα σε συνθήκες τεράστιας παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.
Τότε ο φασισμός, η άκρη του καπιταλισμού, ηττήθηκε και οι λαοί γλύτωσαν την απόλυτη καταστροφή και τη μόνιμη δυστυχία που πάντα κρύβει στα σπλάγχνα του.

Η απειλή όμως δεν εξαλείφθηκε.
Η καπιταλισμός συνέχισε να υπάρχει. Κατάφερε να αναρρώσει προσωρινά κρατώντας βαθιά μέσα του την αρρώστια και τη σήψη του.
Τώρα πετάει τη μάσκα και δείχνει ξανά τα δόντια του.
Και η ζωή συνεχίζεται με τους πολλούς να χάνονται μέσα σε αφελή, αλλά πονηρά διοχετευμένα συμπεράσματα, που βάζουν τρικλοποδιές στην ιστορία και τη ζωή.

Δεν ήταν "ένας άνθρωπος". Ποτέ δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου