Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

 Ουκρανία: Σε επιστράτευση καλεί 50.000 έφεδρους το Κίεβο

902

Φωτό αρχείου AP


H αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κήρυξε σήμερα για τέταρτη φορά μερική επιστράτευση, δείχνοντας τις προθέσεις της να δώσει στρατιωτική «λύση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Γιανουκόβιτς από φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, και την αντίδραση των κατοίκων σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που προχώρησαν στην ανεξαρτητοποίησή τους, αρνούμενες να αναγνωρίσουν τη νέα εξουσία.

Κλιμακώνει την επίθεση του Κίεβο


Η επιστράτευση αφορά περίπου 50.000 άνδρες και έχει διάρκεια 90 ημερών ενώ θα την ακολουθήσουν άλλες 2 ανάλογες εντολές προκειμένου ο αριθμός των στρατιωτών να φθάσει στους 104.000 άνδρες. Η επιστράτευση αφορά εκείνους που έχουν περάσει κατά το παρελθόν από στρατιωτική εκπαίδευση στα τεθωρακισμένα, στο πυροβολικό, αλεξιπτωτιστές, οδηγούς και άνδρες του μηχανικού σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Στο Ντονέτσκ, ριπές όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα το πρωί σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στο σημείο.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε το επίκεντρο σφοδρών μαχών, η ένταση των συγκρούσεων μοιάζει να έχει μειωθεί, όπως υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Στη γειτονική περιοχή του Λουγκάνσκ βλήματα όλμων έπληξαν μία πολυκατοικία στην πόλη Στσάστι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να καταστραφούν τουλάχιστον 30 διαμερίσματα, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Διαψεύδει η Ρωσία αποστολή στρατιωτών

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες του Κιέβου ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου. «Η χθεσινή ανακοίνωση από το Κίεβο σχετικά με την υποτιθέμενη διέλευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα δεν αξίζει καν να την σχολιάσουμε. Είναι εντελώς ανόητη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου