Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Aναμνήσεις από τη σοσιαλδημοκρατία...


Μετά το ξέσπασμα της επανάστασης στη Γερμανία το Νοέμβρη του 1918 ο κομμουνιστής Καρλ Λίμπκνεχτ(Ομάδα Σπάρτακος) καλεί το λαό να βγεί στους δρόμους και να στηρίξει την επανάσταση ανακηρύσσοντας  την «Ελεύθερη Σοσιαλιστική Πολιτεία».
Από ένα άλλο μπαλκόνι ο σοσιαλδημοκράτης Σάιντεμαν καλεί το λαό να γυρίσει σπίτι του και ν' αφήσει την κατάσταση στα χέρια της κυβέρνησης."Η επανάσταση νίκησε λέει"...Ο Σάιντεμαν υπόσχεται  σοσιαλισμό, εργατικά συμβούλια, σοβιετικη δημοκρατία! Προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Ιανουαρίου.
Ο λαός της Γερμανίας μετά από 4 χρόνια ταλαιπωρίας στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο πιστεύει τους Σοσιαλδημοκράτες και η μεγάλη του πλειοψηφία εγκαταλείπει τους δρόμους.


Λίγες βδομάδες μετά η επανάσταση καταπνίγεται από τους σοσιαλδημοκράτες και τους στρατιωτικούς που βγάζουν στους δρόμους  τα "ελεύθερα σώματα" του διαλυμένου αυτοκρατορικού στρατού(freicorps), ενώ ο Κ.Λίμπκνεχτ και η Ρ.Λούξεμπουργκ βρίσκονται δολοφονημένοι.
"Πάντα σιχαινόμουνα τις επαναστάσεις" λέει ο σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος Έμπερτ...
Σε λίγες μέρες στις εκλογές της 19ης Ιανουαρίου το κόμμα του παίρνει  πλειοψηφία.

Μπαίνουμε στις μέρες της "Δημοκρατίας της Βαιμάρης" που δίνει τη σκυτάλη στο Ναζισμό.

Σαν σήμερα στις 10 Ιανουαρίου του 1919


1919 Αντιμέτωπη με τον επαναστατικό ξεσηκωμό του γερμανικού προλεταριάτου, η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Γερμανίας συνάπτει συμφωνία με την Ανώτατη Στρατιωτική διοίκηση για τη διατήρηση από την τελευταία του ελέγχου των ενόπλων δυνάμεων (σύμφωνο Έμπερτ-Γκρένερ).
Ο ίδιος ο Έμπερτ ομολόγησε αργότερα πως, «με τη βοήθεια της ανώτατης διοίκησης του στρατού ήθελε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση ικανή να αποκαταστήσει την τάξη». 
Ο στρατηγός Γκρένερ πάντως ήταν πιο ωμός και ειλικρινής: «Το απόγευμα της 10ης Νοέμβρη έκλεισα με το Λαϊκό Επίτροπο Έμπερτ τηλεφωνικά μια συμμαχία με στόχο την καταπολέμηση της επανάστασης. Από την αρχή κιόλας παλέψαμε μαζί ενάντια στην επανάσταση και μάλιστα, κάτω από δική μου πρωτοβουλία, σύμφωνα με το δικό μου καθορισμό στόχων και με όλα τα μέσα που εγώ θεωρούσα κατάλληλα για τη συντριβή της επανάστασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου