Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά... τον Στάλιν!

'Οποτε στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου, κάποιος μιλήσει με θετικό τρόπο για τον Ιωσήφ Στάλιν, το λιγότερο που δέχεται είναι χλευασμός. Συνήθως δέχεται επίθεση και μάλιστα άγρια. 
"Μα είναι δυνατόν;" λένε. "Αυτόν το δολοφόνο;" συμπληρώνουν με απόλυτη σιγουριά.

Όταν τους ρωτήσεις που στηρίζουν όλα αυτά που λένε, απαντήσεις δεν υπάρχουν. 
Τα στηρίζουν σε "ό,τι ακούγεται γύρω"..."σ'αυτό που λένε όλοι", που φυσικά το άκουσαν στο ΣΚΑΙ, το διάβασαν σε κάποια αστική εφημεριδα, απ'αυτές που στήριζαν συνήθως τη λεηλασία μας αυτά τα χρόνια, αλλά βέβαια και σε "πληροφορίες"(που ποτέ δεν τεκμηριώνονται ικανοποιητικά) που βρήκαν στα σάιτ της Χ.Α, ή διάφορων "αριστερών" που έχουν συμφωνήσει να παρέχουν αυτή την υπηρεσία στο σύστημα εδώ και δεκαετίες.
Όμως τι λένε αυτοί που έζησαν τον Στάλιν;
Αυτοί που λογικά θα έπρεπε πρώτοι απ'όλους να μισούν τη "θηριωδία" του; Αυτοί που θα έπρεπε, αν όλα τα "όσα λέγονται" ήταν αληθινά, να ακούνε Στάλιν και να τρέχουν.

Αυτοί λοιπόν, εκεί στη Ρωσία, έχουν θετική άποψη!
Τα υπόλοιπα είναι νομίζουμε τουλάχιστον για προβληματισμό.
Γιατί προφανώς ο Ιωσήφ Στάλιν δεν ήταν το τέρας που λένε τα δυτικά ΜΜΕ.
Ήταν ο νικητής του φασισμού, ο άνθρωπος που καλώς ή κακώς λάτρεψε ο λαός της τότε Σοβ. Ένωσης, ήταν αυτός που μπήκε στο μάτι των καπιταλιστών πιθανόν όσο κανένας άλλος.
Γι αυτό άλλωστε και οι τόσες επιθέσεις.

Να σημειώσουμε ότι και στη Ρωσία η προπαγάνδα κατά του Στάλιν και της εποχής του ζει και βασιλεύει.

Το βρήκαμε στο  press-gr
(φυσικά και το press-gr δεν παραλείπει να γράψει τα περί "της εποχής της παντοδυναμίας του εκτέλεστηκαν κλπ..." Αυτό που δεν μπαίνει στον κόπο να κάνει είναι να εξηγήσει το γιατί συμβαίνει αυτό. Προφανώς οι Ρώσοι είναι κολλημένοι, καθυστερημένοι ή κάτι τέτοιο. Η απλά όλα αυτά είναι "ανεξήγητα"...)


Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά... τον Στάλιν



Με θετικό "μάτι" βλέπουν τον Ιωσήφ Στάλιν, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι της χώρας, καθώς θεωρούν ότι διαδραμάτισε "θετικό" ρόλο στη ρωσική ιστορία.

Αυτό ανέδειξε δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ένα ποστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Στάλιν έπαιξε "αναμφισβήτητα θετικό ρόλο" για το 16% των ερωτηθέντων (το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013) ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν "μάλλον θετικός" (ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013).

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν "αδιαμφισβήτητα αρνητικός" και το 21% ότι ήταν "μάλλον αρνητικός".

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλεται το καθεστώς του τρόμου που επέβαλε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1953, όμως πολλοί τον τιμούν για το ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012 σε μια άλλη δημοσκόπηση ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί "η σημαντικότερη προσωπικότητα" της Ρωσίας παρ' όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολόκληρες φυλές (Τσετσένοι, Τάταροι της Κριμαίας και άλλοι) εκτοπίστηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου