Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στο Ντεμπάλτσεβε το επίκεντρο των σφοδρών μαχών


Στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων της κυβέρνησης του Κιέβου φτάνουν κοντά στο Ντεμπάλτσεβε

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Με τη λεγόμενη εκεχειρία, της Συμφωνίας του Μινσκ, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία σε ισχύ από την Κυριακή, οι σφοδρότατες μάχες συνεχίστηκαν και χτες με επίκεντρο τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβεπου βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και τουΛουγκάνσκ. Η συγκεκριμένη πόλη γίνεται μεγάλη προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να ελεγχθεί πλήρως. Ωστόσο οι πολιτοφύλακες έχουν υπεροχή, καθώς έχουν περικυκλώσει χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες (ισχυρίζονται ότι είναι 5.000, συγκεκριμένα η 101 Ταξιαρχία και το 8ο Σύνταγμα) και ελέγχουν το 80% της πόλης. Ετσι, καλούν τους στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους, να παραδοθούν, και προτείνουν να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την αποχώρησή τους.

Πάντως ο στρατός της Ουκρανίας παραδέχτηκε χτες ότι οι πολιτοφύλακες έχουν καταλάβει ένα τμήμα του Ντεμπάλτσεβε, αλλά και τη σύλληψη κάποιων στρατιωτών. Η κυβέρνηση του Κιέβου πάντως κατηγόρησε ευθέως τους πολιτοφύλακες ότι με τη στήριξη της Ρωσίας «καταστρέφουν» την ειρηνευτική διαδικασία. Οπως ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Βαλερί Τσάλι, «η κλιμάκωση αυτή απειλεί όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά επίσης και την ασφάλεια της Ευρώπης». Επίσης ανέφεραν ότι και χτες είχαν 5 νεκρούς στρατιώτες και πολλούς τραυματίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για το νέο κύμα επιστράτευσης, ενώ όχι μόνο αποσύρει τα βαρέα όπλα, αλλά ενισχύει την περιοχή με περισσότερα.

Ο Ποροσένκο καταδίκασε επίσης χτες την προέλαση των πολιτοφυλάκων, που χαρακτήρισε «κυνική επίθεση εναντίον της Συμφωνίας του Μινσκ».
Συνεχείς επαφές ιμπεριαλιστών ηγετών

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση στο Ντεμπάλτσεβε απασχόλησε τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ο Ουκρανός Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο με το Γάλλο ομόλογό του,Φρανσουά Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, με τη σειρά της, συνομίλησε με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και στη συνέχεια και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο αποφάσισαν «συγκεκριμένα μέτρα» για να επιτραπεί στους παρατηρητές τουΟργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «ελεύθερη πρόσβαση» ώστε να επιτηρούν την εκεχειρία. Ωστόσο η πρόσβαση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, επίσης δήλωσε ότι «η εμπλοκή σε έναν ενδιάμεσο πόλεμο με τη Ρωσία δεν είναι κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας» και συμπλήρωσε «και βέβαια, όπως έχουμε ζυγίσει τις επιλογές, ζυγίζουμε έναν προς έναν τους παράγοντες». Ωστόσο οι σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της κυβέρνησης του Κιέβου με όπλα είναι στο τραπέζι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χτες όλες τις πλευρές στην Ανατολική Ουκρανία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν την ειρηνευτική Συμφωνία του Μινσκ.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η καταγγελία που έκανε το ρωσικό δίκτυο «Ρωσία Σήμερα», ότι τηλεοπτικό της συνεργείο που βρέθηκε στα περίχωρα του Ντεμπάλτσεβε κοντά στο κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ δέχτηκε επίθεση από ελεύθερους σκοπευτές του ουκρανικού στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη που δείχνει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο βουλευτής του κοινοβουλίου, Γιούρι Μπέρεζα, που είναι και μέλος του τάγματος του Δνείπερου, που έχουν συγκροτήσει οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» με χρηματοδότηση του μεγαλοκαπιταλιστή Ιγκόρ Κολομοΐσκι, προχώρησε σε «εμπρηστικές» δηλώσεις ότι, «αν χρειαστεί, θα κάψουμε την Κριμαία μαζί με τους κατοίκους της για να την ελευθερώσουμε».

Στην άλλη επαρχία του Λουγκάνσκ, όπως λένε και οι δύο πλευρές, έχει υπάρξει κατάπαυση πυρός και ξεκινάει η απομάκρυνση βαρέων όπλων με βάση τη Συμφωνία του Μινσκ. Επίσης, παρά τις εχθροπραξίες, και στο Ντονέτσκ χτες αργά ανακοινώθηκε από το στρατιωτικό διοικητή των πολιτοφυλάκων, Ε. Μπασούριν, ότι ξεκίνησαν οι πρώτες απευθείας επαφές με εκπροσώπους του ουκρανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου