Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Συρία: Μπλέκεται το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων με την εμπλοκή Γαλλίας και Κίνας

902

Κινεζικό πολεμικό πλοίο (Φωτό αρχείου ΑΡ)


Μπλέκεται το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τηΣυρία, καθώς Ρωσία,Κίνα και Ιράν φαίνεται πως φτιάχνουν (και) στρατιωτικό μέτωπο για τη στήριξη του Άσαντ, ως απάντηση στη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, που μεθοδεύει την ανατροπή του.

Η Κίνα έστειλε αεροπλανοφόρο στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα και η Γαλλία αυξάνει τη στρατιωτική της εμπλοκή στην περιοχή. Σε εξέλιξη είναι παράλληλα ένα έντονο διπλωματικό παζάρι ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυξάνεται η πολεμική δραστηριότητα

Το πρωί της Κυριακής η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την έναρξη των επιδρομών της γαλλικής αεροπορίας στη Συρία εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Το Παρίσι είχε αποφασίσει προ εβδομάδων να επεκτείνει τη συμμετοχή του στην ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί στην περιοχή και στη συριακή επικράτεια, καθώς μέχρι πρότινος, η γαλλική αεροπορία ήταν δραστήρια μόνο στο σκέλος της επιχείρησης στο Ιράκ.

Από την άλλη, στις εξελίξεις φαίνεται πως εμπλέκεται πλέον και η Κίνα, στο όνομα της καταπολέμησης Ουϊγούρων τρομοκρατών που συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16, συνοδευόμενο από μία πυραυλάκατο, πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ στις 22 Σεπτέμβρη και έφτασε στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Μεσόγειο.

Χθες, οι αρχές του Ιράκ παραδέχθηκαν εμμέσως το μέτωπο Μόσχας - Τεχεράνης - Πεκίνου, αναφέροντας πως οι στρατιωτικοί αξιωματικοί της χώρας συμμετέχουν στη συνεργασία με τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία, σε θέματα υπηρεσιών πληροφορίας και σε θέματα ασφάλειας, για την αντιμετώπιση της απειλής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Έντονο διπλωματικό παζάρι

Ο κοινός βηματισμός των τριών χωρών έχει θορυβήσει την ιμπεριαλιστική συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, ωστόσο οι όποιες τριβές, κρύβονται προς το παρόν κάτω από την έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως βλέπει να υπάρχει αυτή την εβδομάδα μια ευκαιρία για πρόοδο προς τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, συζήτησαν χθες σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για τη συριακή κρίση, με τις δύο χώρες να έχουν πάντως εντελώς αντίθετους προσανατολισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου